Bh. razglednica>>

Konjanici iz At mejdana krenuli put Ajvatovice

28. Jun 2017. | 23:07 | NV
konjanici(3)

Konjanici iz Sarajeva krenuli su jutros u pohod na Ajvatovicu gdje će u nedjelju, 02. jula biti održana centralna manifestacija u okviru programa „Dani Ajvatovice 2017“. Sarajevske konjanike, članove konjičkog kluba “Hidalgo”, ali i goste iz drugih zemalja koje je privukla ova tradicija, predvodi juzbaša Muhamed Potogija. Tradicionalno, na putu iz At mejdana do Ajvatovice vijorit će se i zastava Općine Stari Grad Sarajevo koju je konjanicima predao načelnik Općine Ibrahim Hadžibajrić, a po prvi put u povorci, na konju, put Ajvatovice krenuo je i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina.

Ajvatovica je oduvijek bila smotra duhovnosti, stub tradicije i kulture na ovim prostorima, a njen ovogodišnji moto je “Ramazanskom dovom i ajvatovičkom stazom”.

O tradiciji je danas govorio i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

“At mejdan je mjesto gdje su se prije stotina godina održavale konjičke utrke i evo već sedam godina sa ovog mjesta ispraćamo i naše konjanike put Ajvatovice. Nedaleko od mjesta gdje se danas nalazimo je i Careva džamija i mezar Isa-bega Ishakovića utemeljitelja Sarajeva, a odavde su se postavljali i temelji Sarajevu u vrijeme njegovog nastanka”, kazao je Hadžibajrić. Konjanicima je poželio sretan put i čestitao im na njihovom pohodu na 507. Ajvatovicu.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Jusuf Pušina kazao je da je privilegija jahati na konjima do Ajvatovice, te da mu je čast što učestvuje u ovom pohodu.

“Ajvatovica je poruka mira, prijateljstva i druženja i najznačajniji dan u tradiciji Bošnjaka. Biti s konjima i promovirati bh ljepote je nešto veličanstveno i ovu tradiciju treba sačuvati. Suština ovog puta je na konjima proći rutu iz Sarajeva do Ajvatovice i drago mi je što ću to iskusiti”, kazao je Pušina.

On je savjetovao svima koji bi željeli imati ovakvo iskustvo da se uključe u neki od konjičkih klubova i narednih godina krenu na Ajvatovicu. Muhamed Potogija, kao juzbaša, predvodi povorku, a njegov zadatak je organizacija puta, logistika i, kako kaže, obezbjeđenje svega što treba.

“Ajvatovica je oduvijek bila pobjeda duha nad materijom. Oružje koje mi sada nosimo je samo dekor, i oduvijek je to i bilo jer je Ajvatovica poruka mira”, kazao je Potogija.

“Mi smo jedina grupa koja na Ajvatovicu ide jašući. Krećemo iz Sarajeva, a zbog saobraćaja konje od Zemaljskog muzeja prebacujemo kamionima. Onda jašemo do Fojnice, od Fjnice do Prokoškog jezera, pa planina Vranica. Onda se spuštamo u Gornji Vakuf i Bugojno, pa četvrtog dana jašemo u Donji Vakuf i Prusac”, pojasnio je juzbaša Potogija.

On je kazao da je čar ovog puta u tome što se upoznaju bosanski ljudi i bosanske planine, te da ove godine sa njima jašu i dva Francuza koji su poželjeli osjetiti iskustvo Ajvatovice.

Iz Bordoa u Francuskoj, u Sarajevo je stigao šesnaestogodišnji Pjer Vražalica. Ne govori bosanski jezik, ali mu je ljubav prema tradiciji usadio otac koji redovno ide na Ajvatovicu.

“Za Ajvatovicu sam čuo od mog oca i poželio sam ove godine da i ja idem na pohod. Namjeravam jahati sa ostalim konjanicima sve do Ajvatovice, a jutros mi je najteži bio silazak sa Sedrenika”, našalio se Vražalica.

konjanici1(2)

 

NV / NAP

Na vrh