Koridor Vc bi mogli graditi Kinezi?

5. Jun 2017. | 10:17 | NV
46212

Tokom 8. Međunarodnog infrastrukturnog investicijskog i građevinskog foruma, održanog 1. i 2. juna u Kini, kineske kompanije za investicije i gradnju infrastrukturnih objekata izrazile su spremnost za aktivno učešće u gradnji cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, prije svega u gradnji preostalih dionica Koridora 5-c.

Također, izrazili su spremnost za gradnju Koridora 5-c po dosadašnjem modelu, kao i mogućnosti gradnje putem koncesionog modela i javno-privatnog partnerstva.

Dvodnevnoj konferenciji u Kini je uime Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine sudjelovao ministar Ismir Jusko, saopćeno je iz tog ministarstva.

Konferencija je okupila oko 60 ministara prometa i komunikacija, mnogobrojne međunarodne stručnjake iz oblasti prometa i investicija, izaslanike nacionalnih banaka, predstavnike Svjetske banke, Kineske razvoje banke, Azijske razvojne banke, Islamske banke za razvoj, kao i najvećih svjetskih kompanija uključenih u građenje i održavanje infrastrukture.

Konferencija je bila prilika za otvaranje tema o novim inicijativama kojima bi bio unaprijeđen dalji razvoj cestovne infrastrukture u svijetu, te olakšan prijelaz na efikasan, siguran i održiv sistem mobilnosti.

Aktivnu ulogu na konferenciji imao je ministar Ismir Jusko koji je pored ostalog predstavio infrastrukturni potencijal koji nudi geoprometni položaj Bosne i Hercegovine, prvenstveno kad je riječ o gradnji Koridora 5-c.

Kako je tokom konferencije izraženo veliko interesovanje većeg broja kompanija za investiranje i gradnju cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, na poziv organizatora je ministar Jusko učestvovao na završnoj pres-konferenciji.

Odgovarao je na pitanja vezana za projekte cestovne infrastrukture Bosne i Hercegovine, kao i drugih investicija koje se realiziraju u Bosni i Hercegovini, prije svega od kineskih kompanija, te o značaju angažiranja domaće operative prilikom izvođenja radova.

 

NV / indikator.ba

Na vrh