Kosačev: Izrael mora naučiti da živi sa dogovorom o prekidu vatre u Siriji koji su postigli Rusija i SAD

18. Jul 2017. | 10:51 | NV
1173047

Nakon što je Izrael reagovao na uspostavljanje prekida vatre na jugu Sirije, a koji su dogovorili Rusija i Sjedinjene Američke Države, oglasila se i ruska strana.

Konstantin Kosačev, predsjednik vanjskopolitičkog odobora gornjeg doma ruskog parlamenta, je na svom Facebook profilu napisao da Izrael mora naučiti “da živi s tim” da su Rusija i SAD dogovorile primirje na jugu Sirije i da se to neće promjeniti zbog straha kojeg ima Izrael, prenosi Tass.

Reagirao je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ističući da su tokom sklapanja pomenutog sporazuma interesi Izraela uzeti u obzir. “Mogu vam garantovati da je američka strana, kao i mi, učinile najbolje što možemo da se izraelski sigurnosni interesi uzmu u obzir”, rekao je Lavrov.

Kosačev je dalje napisao: “Izraelski motivi nisu prikriveni: Oni strahuju od jačanja Irana u regiji te također, čini se, od toga da se ograniče mogućnosti Tel Aviva da djeluje protiv sirijskog predsjednika Bashara al-Assada. Međutim, niko neće ukinuti tako važan dokument koji daje nadu za poboljšanje situacije u Siriji samo zbog izraelskih pretpostavki o hipotetičkim namjerama Irana.”

Kosačev dodaje da je “Izraelu bolje da se ne protivi postignutom sporazumu između Rusije i SAD, već da nađe način kako s tim da živi i da izvuku korist od poraza ISIL-a”. Govoreći o Iranu Kosačev je rekao da je Iran glavni učesnik u bliskoistočnim procesima i da je svoju poziciju u Siriji obezbjedio aktivnim učešćem na vojnom i diplomatskom polju.

 

NV / foto Tass

Na vrh