Kotzias: Želimo riješiti probleme sa Makedonijom

31. Aug 2017. | 23:21 | NV
kotzias

Grčki ministar vanjskih poslova Nikos Kotzias izjavio je danas u Skoplju da on i njegov makedonski kolega Nikola Dimitrov pokušavaju da “ponište iredentizam i kreativno riješe probleme” između dvije zemlje.

“Otkad sam postao ministar, a mogu reći i za Nikolu, stavili smo ruke na srce i rekli da želimo da riješimo probleme za naše zemlje i narode. Mi želimo da svi problemi budu riješeni i želimo da podržimo vašu zemlju da ide naprijed”, rekao je Kotzias nakon razgovora sa Dimitrovim.

Dimitrov je izjavio da je sa Kotziasom razgovarao o procesu za prevazilaženje razlika u vezi sa nazivom Makedonije.

“Razgovarali smo kako se odvija proces, o metodama i modalitetima za rješavanje”, naglasio je Dimitrov.

Makedonski ministar je dodao da je sa grčkim kolegom dogovorio češće susrete, a ne samo na zvaničnim sastancima.

Kotzijas u Skoplju je boravio u uzvratnoj posjeti, nakon što je makedonski ministar vanjskih poslova posjetio Atinu sredinom juna, dvije sedmice nakon što je preuzeo funkciju šefa diplomatije.

Između Skoplja i Atine postoji dugogodišnji spor u vezi sa imenom Makedonija, za koji Grčka smatra da predstavlja “sigurnosnu prijetnju” jer se tako zove sjeverna oblast u toj zemlji.

Makedonija je zbog spora sa Grčkom u Ujedinjene nacije primljena pod kompromisnim imenom – Bivša jugoslovenska republika Makedonija.

Grčki ministar ispred sjedišta Ministarstva vanjskih poslova u Skoplju dočekan je protestima organizacija “Makedonski manifest” i “Svjetski makedonski kongres”.

Oni traže bezuslovni završetak razgovora o ustavnom imenu zemlje i nastavak članstva u UN pod ustavnim imenom Makedonija.

 

NV / Srna / foto sigmalive.com

Na vrh