Kreho: Gradnjom hidrocentrale na Kruščici ugroženo vodosnadbijevanje Zenice

24. Aug 2017. | 20:23 | NV
kruscica 2

Ukoliko dođe do gradnje mini hidrocentrale na rijeci Kruščici kod Viteza bit će ugroženo vodosnadbijevanje Zenice, upozorio je u razgovoru za agenciju Patria građanski aktivista Hasan Kreho, nakon što je policija u četvrtak ujutro razbila proteste mještana Kruščice koji su pokušali zaustaviti gradnju dvije mini hidrocentrale u blizini njihovog sela.

“Obzirom da se grad Zenica najvećim dijelom snadbjeva sa vodom iz izvorišta rijeke Kruščice ovaj današnji čin sile nad mještanima koji su stali u odbranu rijeke je napad i na životni interes Zeničana“, rekao je Kreho te pozvao Zeničane da se u pridruže mještanima Kruščice u odbrani vodozaštitne zone u ovom selu kod Viteza.

Pripadnici Specijalne jedinice MUP-a Srednjobosanskog kantona povrijedili su jutros više žena u mjestu Kruščica, među kojima su bile i trudnice, nakon što su žene pokušale blokirati gradnju mini hidrocentrale u ovom mjestu.

Mještani već nekoliko dana drže blokiran lokalni most, kako mašine ne bi mogle doći do gradilišta, ali su ih specijalci jutros sklonili sa mosta, kada je povrijeđeno više žena.

Mještanin Muris Đelilović potvrdio je ranije za Patriju da su specijalci došli obezbijediti nesmetan prolaz mašinama, kada je došlo i do upotrebe sile.

“Bilo je jezivo“, rekao je Đelilović, uznemireno.

Spor između mještana Kruščice i investitora traje već godinama. Đelilović optužuje bivšeg SDA-ovog načelnika Advana Akeljića da je neke od najljepših dijelova njihovog sela dao pod koncesiju firmi HIGRACON d.o.o. Sarajevo.

“Priča oko izgradnje dvije mini hidrocentrale na rijeci Kruščici krenula je iz perioda načelnika općine Vlade Alilovića. On tada nije želio dati koncesiju na rijeku Kruščicu, iako je imao ogroman pritisak iz SDA da to učini. Kada je Alilović otišao sa vlasti, rijeku pod koncesiju dao je SDA-ov načelnik Akeljić, a aktulena vlast nastavila podupirati projekt“, rekao je Đelilović.

Iz MUP-a SBK jutros je saopšćeno da su na lice mjesta događaja upućeni inspektori Odsjeka za unutrašnju kontrolu MUP-a radi praćenja zakonitosti u postupanju policijskih službenika. Saopćeno je i to da je o ovom slučaju upoznat kantonalni tužilac, te da će protiv mještana koji su blokirali lokalni put biti preduzete zakonom propisane mjere i radnje, prenosi NAP.

Nešto kasnije, trojica mještana Kruščice kod Viteza kažnjeni su da po 200 KM, nakon što se zajedno sa ostalim komšijama već sedmicama protive izgradnji mini hidrocentrale na lokalnoj rijeci.

Jedan od stanovnika Kruščice Haris Hurem potvrdio je za agenciju Patria da je pozvan u Policijsku stanicu u Vitezu, gdje mu je uručen nalog zbog navodnog narušavanja javnog reda i mira tokom mirnih protesta 2. avgusta u blizini rijeke.

“Stav svih stanovnika Kruščice je da ne želimo mini hidrocentralu na našoj rijeci. Osim toga, tu je i vodozaštitna zona. Niko od nas ne pravi problem. Mirnim protestima izražavamo nezadovoljstvo zbog pokušaja uzurpacije rijeke. Policija je došla i odabrala nas trojicu. Napisalali su nam prekršajne naloge. Pokušavaju na taj način zastrašiti i druge i razbiti proteste“, govori Hurem, dodajući da su komšije ponudile da svi oni zajedno plate kaznu te da se nastavi za protestima.

 

NV / NAP

Na vrh