Krivične prijave bh. političarima koji u slučaju Pelješkog mosta budu radili za interese Hrvatske

21. Aug 2017. | 18:38 | NV
sejfudin_tokic

Bošnjački pokret na čelu sa Sejfudinom Tokićem pozvao je na formiranje koalicije nevladinih organizacija, prominentnih pojedinaca iz akademskog, kulturnog, vjerskog i političkog života Bosne i Hercegovine, koja će iskoristiti sva pravna sredstva za sprječavanje gradnje Pelješkog mosta, jer bi taj most, navode, zatvorio Bosni i Hercegovini izlaz na otvoreno more.

“Višemjesečna smišljena politička i medijska kampanja HDZ-a oko gradnje Pelješkog mosta, za koju država BiH nikada nije dala saglasnost, za krajnji cilj ima onemogućavanje naše zemlje da ostvari pravo izlaza na otvoreno more garantovano Konvencijom UN o pravu mora“, saopćeno je iz Bošnjačkog pokreta.

“Kontinurano djelovanje predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića da pokuša spriječiti pravo izlaza države BiH na otvoreno more predstavlja grubo kršenje Ustava BiH i zakletve kojom se obavezao služiti interesima BiH. Obzirom na ogromne štetne posljedice po teritorijalni integritet i suverenitet države, koje prouzrokuje ovakvo djelovanje Dragan Čovića i drugih koji ga u tim aktivnostima podržavaju, Bošnjački pokret je inicirao na formiranje najšire koalicije koja bi se suprodstavila takvom djelovanju“.

Osnovni cilj ove koalicije je, navode iz Bošnjačkog pokreta, prezentiranje domaćoj i svjetskoj javnosti svih činjenica vezanih za pravo izlaza na otvoreno more te animiranje svih struktura društva u odbrani interesa države i naroda vezanih za ovo pitanje.

Koalicija će, stoji dalje u saopćenju, istovremeno pratiti djelovanje svih ovlašenih predstavnika države BiH i u slučajevima antiustavnih aktivnost ili preferiranje interesa drugih država u odnosu na BiH podnositi krivične prijave nadležnim organima, prenosi Patria.

 

NV / NAP

Na vrh