Kolumne>>

Kriza na relaciji Beograd-Skoplje: Vučić izgubio političku utakmicu protiv Zaeva

22. Aug 2017. | 21:36 | Haris Ljevo
mediji(6)

Srbija je odlučila povući sve zaposlenike Ambasade u Skoplju na hitne konsultacije u Beograd zbog, kako je javnosti u Srbiji objasnio predsjednik Aleksandar Vučić, dovoljnog broja dobijenih dokaza od strane obavještajnih organa o ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije, piše agencija Patria.

Vučić je poručio kako je obaveza Srbije da štiti svoje interese, ali da će sve učiniti da sačuva dobre i prijateljske odnose s Makedonijom.

Dan nakon Vučićeve najave očuvanja prijateljskih odnosa s Makedonijom, srbijanski mediji krenuli su u žestoku propagandu protiv Makedonije i premijera Zorana Zaeva.

List Informer, koji u Srbiji slovi kao nezvanični bilten Vučića i njegovog SNS-a, piše kako „Makedonci prisluškuju sve, pa čak i Vučića“, dok drugi mediji idu s naslovima „Zaev objavio rat Srbiji“, „Bratko Zaev zabio nam nož u leđa“…

Ovakvi stavovi nemaju nikakve veze s prijateljskim vezama. Naprotiv. Srbija se po pitanju Makedonije ponaša krajnje neprijateljski optužujući je za najgore stvari bez ijednog dokaza. Osim ako nećemo vjerovati Vučiću na riječ.

Šta se krije iza cijele priče oko odnosa Srbije i Makedonije?

Prvo, kada su izbili neredi u makedonskom Sobranju u aprilu mjesecu u kojima je povrijeđen i Zoran Zaev, tadašnji vođa opozicije, beogradski portal Krik objavio je podatke o učešću srbijanske tajne službe i novinara Miroslava Lazanskog u događajima u Makedoniji.

Novinari Krika su došli do transkripta presretnutih razgovora između Lazanskog, pripadnika srbijanske tajne službe (BIA) Gorana Živaljevića i poslanika u makedonskom parlamentu Ivana Stoilkovića, inače predsjednika Demokratske partije Srba.

Transkripti su dio materijala koje je skupila makedonska obavještajna agencija prateći razgovore trojice pomenutih, a iz makedonske agencije su potvrdili da su nadzor vršili uz sudski nalog.

Sakupljeni dokazi, kako agencija tvrdi, pokazuju da je „uz posredovanje Živaljevića i Stoilkovića u martu 2017. godine, novinar i vojno-politički komentator i član parlamenta iz vladajuće SNS stranke Miroslav Lazanski doveden u Makedoniju sa ciljem da izvede propagandne akcije u korist premijera Nikole Gruevskog.

Oni su za cilj imali promociju ruske vanjske politike u regionu, te borbu protiv ulaska Makedonije u NATO. Gruevski je tokom više od deset godina vladavine imao podršku zvanične Rusije.

Iako zvanični Beograd nije javno podržao Gruevskog tokom protesta u Makedoniji, svi mediji u Srbiji pod kontrolom vlasti vodili su svakodnevnu hajku protiv Zorana Zaeva.

Drugo, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenbergi bivši komandant NATO-a James Stavridis nedavno su kazali kako bi Makedonija mogla postati sljedeća zemlja koja će biti primljena u NATO.

Treće, prema pisanju makedonskih medija Srbija je pozvala zaposlenike Ambasade u Skoplju na hitne konsultacije nakon što su došli do saznanja da će Makedonija predložiti Kosovo za prijem u članstvo u UNESCO.

Četvrto, nije nikakva tajna da su najviši zvaničnici međunarodne zajednice konačno shvatili da Vučić nije onakav „europejac“, kakvim se želi predstaviti, pa mu polako okreću leđa, a liderom političkih procesa na Balkanu smatraju Zorana Zaeva.

Peto, nedavni samit Jadranske povelje u Podgorici na kojoj je bio i američki potpredsjednik Mike Pence pokazali su jasan putokaz u kojem pravcu ide regija. Amerika se na velika vratila vraća na Balkan, dok utjecaj Rusije slabi i podršku ima samo u Srbiji.

Vučić je istakao kako u novonastaloj situaciji u problemima s Makedonijom utjecaja ima i strani faktor, ali da pri tome ne misli na Rusiju. Iako ga niko o tome nije ništa pitao, spomenuo je baš Rusiju. Zašto?

Sve ovo dovodi do zaključka da političkim promjenama u Makedoniji Rusija polako gubi svoj utjecaj, a time i Srbija.

Vučić optužuje Makedoniju za prisluškivanje, a možda se baš suprotno desilo, pa da Srbija odlaskom ruskog čovjeka Nikole Gruevskog nije više u mogućnosti da prisluškuje i snima u makedonskom Sobranju, pa u cijeloj priči pokušava sebe predstaviti kao žrtvu.

 

NV / NAP

Na vrh