Kriza u Venecueli potresa i Kubu: Na otoku nema dovoljno goriva

9. Apr 2017. | 21:36 | NV
cuba

Nicolas Maduro se mjesecima bezuspješno bori sa krizom koja potresa Venecuelu čiji je predsjednik. Pored nestašica osnovnih životnih namirnica u tamošnjim trgovinama, opozicija je izašla na ulice i traže njegovu ostavku. Međutim, ono što je još teži udarac Maduru jeste činjenica da pala proizvodnja nafte u Venecueli, a prodaja nafte je glavna privredna grana u toj državi.

Sada već legendarni predsjednik Venecuele Hugo Chavez je svojevremeno počeo da jeftino, ili u zamjenu, a ponekad i besplatno, daje naftu Kubi i na taj način pomogne toj državi da preživi američke sankcije.

Maduro je nastavio s tom politikom, ali je sada proizvodnja nafte pala za 30 do 40% u posljednjim mjescima, a to je priznao i sam Maduro, piše El Mundo.

Ova odluka se odmah odrazila na Kubu. Na tamošnjim benzinskim pumpama postoje ogromni redovi, a neke pumpe ne prodaju gorivo. Jedini koji mogu dobiti gorivo su turisti.

Situacija još nije kritična, ali se osjećaju znatne nestašice goriva.

Kubanski predsjednik Raul Castro je priznao da postoje problemi sa opskrbom naftom, ali da vlada traži načine da ovaj problem riješi.

Sumornu sliku za ljevičare Latinske Amerike popravio je Lenjin Moreno pobjedom na predsjedničkim izborima u Ekvadoru. Sada i Venecuela i Kuba od Morena očekuju novu podršku ljevičarskim pokretima u Latinskoj Americi.

 

NV / foto El Mundo / EFE

Na vrh