Kršenje međunarodnih standarda: Oštra reakcija OSCE-a na najave otvaranja nove škole u Jajcu

24. May 2017. | 20:22 | NV
123586

Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore kritikova je ideju “dvije škole pod jednim krovom” koju lokalne vlasti u Jajcu pokušavaju provesti posljednjih mjeseci.

Moore je u pismu koje je poslao premijeru Srednjebosanskog kantona Tahiru Lendi i ministrici obrazovanja ovog kantona Katici Čerkez pisao da takva ideja krši i međunarodno poštovane standarde i odluke bh. sudova i predstavlja prepreku društvenom i ekonomskom razvoju BiH.

Pismo Moorea prenosimo u cjelosti:

“Dobro su vam poznata, sa sastanka koje ste održali sa mnom i drugima, mnogobrojna snažna protivljenja fenomenu “dvije škole pod jednim krovom” u BiH. Posvetili smo vrijeme i resurse stručnjaka i radili u partnerstvu sa mnogim lokalnim zajednicama i višim nivoima vlasti, na tome da se krećemo u suprotnom pravcu: da ujedinimo škole, uštedimo resurse i podignemo kvalitet obrazovanja. Koncept “dvije škole pod jednim krovom” krši i međunarodno poštovane standarde i odluke bh. sudova i predstavlja prepreku društvenom i ekonomskom razvoju BiH.

Nema sumnje da postoje opravdane frustracije u Jajcu, uz iskazano protivljenje nekih članova lokalne zajednice na sadržaj nastavnog plana i programa i na simbole odštampane na školskim svjedočanstvima.

Međutim, osnivanje i rad nove škole, što ustvari predstavlja kreiranje prvog novog slučaja “dvije škole pod jednim krovom” u proteklih 15 godina nije rješenje niti je prihvatljiva opcija. Osim što se tome može uputiti zamjerka na moralnoj i pravnoj osnovi, time bi se direktno usprotivili željama učenika, koji su hrabro i elokventno podigli svoj glas protiv podjela i segregacije.

Umjesto rasipanja oskudnih kantonalnih resursa i rizikovanja kredibiliteta i ugleda SBK, moram apelirati na vas da ne preduzimate bilo kakve političke, administrativne ili finansijske odluke koje dopuštaju ili pružaju podršku osnivanju ili funkcionisanju nove škole u Jajcu. Imate na raspolaganju mnogo bolje načine traženja rješenja, kao što su konkretni razgovori unutar vaše koalicije, uključujući u te razgovore o inicijativi “Bolja škola” koje je sugerisao i načelnik Općine Jajce, gospodin Hozan.

Dajem vam riječ da smo svi mi u Misije OSCE-a u BiH posvećeni kvalitetnom obrazovanju i da ćemo nastaviti da radimo na uklanjanju segregacije i diskriminacije iz škola u BiH. Naravno, to ne možemo učiniti bez pomoći lidera i građana ove zemlje. Molim Vas da sutra razmotrite vaše odluke, tako da one budu konstruktivne i ostave prostora za dalju diskusiju.

 

NV / NAP

Na vrh