Krug 99: Ideologija ‘Jedan narod, jedan vođa, jedna krv’ neće donijeti nikome dobro

7. May 2017. | 17:13 | NV
adil-kulenovic(1)

Predsjednik “Kruga 99“ Adil Kulenović ukazao je danas na važnost jedinstva u BiH, navodeći da raslojavanje ne može donijeti ništa dobro. On je rekao da je na sceni nasrtaj ideologije ‘Jedan narod, jedan vođa, jedna krv, oni drugi su neprijatelji’, protiv koje se treba boriti.

Kulenović je rekao da je čitava Evropa u nasrtaju populizma i desnog ekstremizma, te da se već dugo obilježava samo Dan Evrope, ali ne i Dan pobjede nad fašizmom, iako je ‘drugi dio ustvari ključni’.

Tokom današnjeg zasjedanja “Kruga 99“ istaknuto je da u BiH nije dovoljno urađeno na uništavanju fašizma, kao kao dokaz tome su bivši bh. logoraši, koji su istakli da sudovi odbijaju tužbe koje su logoraši podnijeli zbog zlostavljanja u logorima tokom rata u BiH, te da uz tu nepravdu još moraju plaćati i sudske troškove.

“Ovo je novi genocid. Sudski policajci već ulaze u kuće i izuzimaju imovinu”, rekao je Mirsad Gavranović, bivši logoraš logora ”Batković” kod Bijeljine.

Redovna sesija ”Kruga 99” danas je održana pod nazivom “BiH u procjepu fašizma i antifašizma, uoči Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope koji se obilježava, 9. maja. Na skupu je govorio i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Na vrh