KS: Mogućnosti zapošljavanja boračke populacije po uzoru na hrvatske branitelje

18. Feb 2017. | 10:13 | NV
foto 2

Delegacija Ministarstva za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa predstavnicima boračkih udruženja ovih dana boravi u posjeti hrvatskim braniteljima, s ciljem razmjene iskustava u kreiranju programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja boraca kao kategorije lica kojima je znatno otežan pristup tržištu rada.

Delegacija u sastavu: sekretar Ministarstva Belma Adilović, predsjednik RVI Federacije BiH Esad Delić i predsjednik Udruge dragovoljaca domovinskog rata HVO županije Sarajevo Zdenko Marković posjetili su Ministarstvo branitelja Republike Hrvatske gdje su razgovarali sa državnim sekretarom Nevenkom Benić i pomoćnikom ministra branitelja Dinkom Tandarom o mogućnostima i opcijama  zapošljavanja ove ranjive kategorije društva.

Neki od zaključaka ovog sastanka su da je neophodno obezbijediti kontinuirano obrazovanje boraca za obavljanje specifičnih deficitarnih zanimanja i djelatnosti, kako bi im se omogućilo povećanje konkurentnosti na tržištu, te sačiniti programe njihovog zapošljavanja.

Također je dogovoreno da će biti upriličena savjetovanja za pripadnike boračke populacije  u  Kantonu Sarajevo, kako bi im se približili načini i oblici organizacije u cilju što svrsishodnijeg i uspješnijeg djelovanja na tržištu, po uzoru na iskustva iz Hrvatske.

Delegacija iz Kantona Sarajevo sastala se i sa predsjednikom Zajednice Udruga HVIDR-a Grada Zagreba Antom Tandarom, a povodom uspostavljanja saradnje i preuzimanja iskustava veznih za boračko zadrugarstvo u urbanim sredinama.

 

NV

Na vrh