KULT: Šta bi se desilo da privrednici bojkotuju plaćanje PDV-a samo dva mjeseca?

24. May 2017. | 19:09 | NV
DSC_0030

Šta bi se desilo da privrednici bojkotuju plaćanje PDV-a samo dva mjeseca, pitaju se bh. privrednici koji već dva mjeseca čekaju da se Vijeće ministara, Uprava za indirektno oporezivanje i Upravni odbor UIO izjasne o inicijativi za izmjene Zakona o PDV-u?

“Nas ne zanima ko je pozicija, a ko opozicija u ovoj zemlji. Nas zanima ambijent u kojem privrednici neće zatvarati firme i dizati kredite da bi platili PDV”, poručili su danas privrednici na okruglom stolu o inicijativi bh. privrednika za plaćanje PDV-a po naplaćenim računima, koji je Institut za razvoj mladih KULT danas organizovao u Sarajevu.

Institut je inicijativu kojom se traže izmjene Zakona koje se odnose na uvođenje sistema plaćanja PDV-a od privrednika državi tek kada on naplati fakturu koju je izdao svom kupcu, a ne samo po izdavanju te fakture pokrenuo u martu 2016. godine, a podržalo je više od 30.000 privrednika u BiH okupljenih oko privrednih i obrtničkih komora, udruženja privrednika i udruženja koja u fokusu svog rada imaju pomoć privredi, kao i pojedinačni privrednici.

U martu ove godine, inicijativu je u formi poslaničkog pitanja prema Vijeću ministara, Upravi za indirektno oporezivanje i Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, uputio poslanik Saša Magazinović. Reakcije nadležnih na poslaničko pitanje još uvijek se čekaju.

“Privrednici kreditiraju državu bolje od MMF-a i bilo kojeg kreditora i to beskamatno. Reakcije onih koji odlučuju o opstanku privrede i privrednika ne smiju se ovoliko dugo čekati”, poručio je  Saša Magazinović, poslanik u Predstavničkom domu PSBiH

Ovom inicijativom želi se pomoći malim privrednicima, a ne velikim korporacijama i preduzećima koji su među najvećim dužnicima po osnovu plaćanja PDV-a državi.

Okruglom stolu prisustvovali su svi osim onih koji su danas ovdje trebali biti. Vijeće ministara, Uprava za indirektno oporezivanje i Upravni odbor UIO šute dok njihovo izjašnjavanje o izmjenama Zakona o PDV-u čeka 30.000 privrednika koji podržavaju inicijativu. Pozivamo ih da se izjasne i pomognu bh. privrednicima”, istakao je Jasmin Bešić, izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Inicijativa ne predlaže eksperimentalna rješenja, već sistem obračuna PDV-a po naplaćenim računima, koji je u primjeni u 22 zemlje članice EU, a primjenjuju ga i susjedne zemlje Srbija i Hrvatska. Izmjene Zakona odnosile bi se na privrednike koji godišnje ostvaruju promet do milion KM, saopćeno je iz KULT-a.

Zbog trenutnog Zakona mali privrednici primorani su kreditno se zaduživati da bi platili PDV, a upravo su zbog ovakvog zakona i brojnih nameta koji opterećuju njihovo poslovanje primorani gasiti preduzeća i poslove.

Podršku inicijativi za izmjene Zakona o PDV-u tokom rasprave su iskazali i poslanici DF-a i stranke A SDA.

Institut za razvoj mladih KULT okrugli sto organizovao je u okviru inicijative “Poslovni prostor BH“ koja se provodi u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

NV

Na vrh