Kurdi napreduju prema Raqqi, ISIL u nekoliko sela ostao u okruženju

12. Jan 2017. | 11:59 | NV
KurDi Raqqa

Nakon što su jedinice SDF-a, koje uglavnom čine sirijski Kurdi došle do brane Tabaqa na jezeru Al-Assad jučer su iste jedinice još dalje napredovale, prenosi portal South Front.

Ovaj put su jedinice YPG-a koje u Siriji podržavaju Sjedinjene Američke Države osvojile selo Ayuj i na taj način u okruženju ostavile jedinice ISIL-a u nekoliko sela sjeverozapadno od Raqqe.

Kurdi se nalaze na manje od 40 kilometara zapadno od Raqqe, koja je de facto glavni grad ISIL-a. Tačnije, sjeverno od Raqqe ta razdaljina je i manja, a odatle Kurdi već mjesecima pokušavaju napredovati.

Podsjetimo, SDF su uglavnom kurdske naoružane milicije koje podržavaju Sjedinjenje Američke Države, dok je Turska na sjever Sirije ušla i sa razlogom da spriječi ove vojne formacije da u potpunosti ovladaju sjevernom Sirijom.

Sa druge strane jezera Al-Assad, u borbi za grad Al-Bab; ISIL, SDF i turska vojska se međusobno sukobljavaju za ovladavanjem tim strateški važnim gradom. SDF i sirijska armija nisu u otvorenom sukobu, iako je bilo i incidenata između njih. Međutim, strateški planovi im se razlikuju, a to se prije svega odnosi na državno uređenje Sirije nakon završetka rata. Dok Kurdi traže federalizaciju, Damask, ali i Ankara, su protiv.

Sirijska armija je udaljena od Al-Baba manje od deset kilometara iz pravca zapada, i isto toliko sa južnih prilaza Al-Babu. Međutim, u trenutnim okršajima za Al-Bab sirijska armija se drži po strani, iako su mediji više puta izvjestili da se veliki broj sirijskih vojnika nalazi u obližnoj vojnoj bazi Kuweires.

Jučer je ISIL-ova medijska agencija Amaq izdala saopštenje u kome su kaže da su ponovo uspjeli potisnuti tursku armiju i sirijske grupe koje podržava Ankara, od gradića Al-Slunfaniyah te istakli da je to peti put u dvije sedmice kako odbijaju napad na taj gradić u blizini grada Al-Bab.

U isto vrijeme, sirijski mediji prenose špekulacije da se sirijska armija priprema napasti ISIL južno od grada Al-Bab i na taj način iskoristiti zauzetost ISIL-a, ali i primirje koje su potpisale sedam sirijskih grupa i sirijska armija sa druge strane, uz garancije Turske i Rusije.

 

NV / mapa South Front

Na vrh