Kurdi u pohodu na Raqqu: Približili se strateški važnom aerodromu pod kontrolom ISIL-a

8. Jan 2017. | 08:02 | NV
raqqa-map-696x502

Sirijske demokratske snage (SDF), koje su uglavnom sačinjene od Kurda, jučer su napravile važan korak na putu ka Raqqi, prenose mediji.

U jučerašnjim okršajima, Kurdi su potisnuli ISIL iz područja u blizini brane Tabaqa na jezeru Al-Assad, koja ima posebnu stratešku važnost, kako u proizvodnji struje, tako i u navodnjavanju i upravljanju vodotokovima tog dijela Sirije.

Kurdski izvori su prenijeli da su nakon ovladavanja selom Suwaydiyah Al-Saghirah u mogućnosti i da planiraju napade na vojni aerodrom Tabaqa, a koji predstavlja jednu od glavnih vojnih instalacija ISIL-a na sjeveru Sirije.

Nakon današnjih borbi, Kurdi se nalaze na manje od 40 kilometara zapadno od Raqqe, koja je de facto glavni grad ISIL-a. Tačnije, sjeverno od Raqqe ta razdaljina je i manja, a odatle Kurdi već mjesecima pokušavaju napredovati.

Podsjetimo, SDF su uglavnom kurdske naoružane milicije koje podržavaju Sjedinjenje Američke Države, dok je Turska na sjever Sirije ušla i sa razlogom da spriječi ove vojne formacije da u potpunosti ovladaju sjevernom Sirijom. Sa druge strane jezera Al-Assad, sjeverozapadno od sela Suwaydiyah Al-Saghirah, u borbi za grad Al-Bab; ISIL, SDF i turska vojska se međusobno sukobljavaju za ovladavanjem tim strateški važnim gradom. SDF i sirijska armija nisu u otvorenom sukobu, iako je bilo i incidenata između njih. Međutim, strateški planovi im se razlikuju, a to se prije svega odnosi na državno uređenje Sirije nakon završetka rata. Dok Kurdi traže federalizaciju, Damask, ali i Ankara, su protiv.

Sirijska armija je udaljena od Al-Baba manje od deset kilometara iz pravca zapada, i isto toliko sa južnih prilaza Al-Babu. Međutim, u trenutnim okršajima za Al-Bab sirijska armija se drži po strani, iako su mediji više puta izvjestili da se veliki broj sirijskih vojnika nalazi u obližnoj vojnoj bazi Kuweires.

Očito je da se na sjeveru Sirije igraju različite vojne i diplomatske igre o kojima javnost ne zna sve.

 

NV

 

Na vrh