Lana Prlić: Naša budućnost mora biti temeljena na pomirenju i izgradnji zajedničke BiH

29. Nov 2017. | 23:03 | NV
prlic(11)

Povodom potvrđujuće presude Jadranku Prliću na Međunarodnom sudu u Hagu, potpredsjednica Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Lana Prlić oglasila se putem svog Facebook profila.

“Kao socijaldemokratkinja duboko žalim za svakom žrtvom koja je patila zbog djelovanja Herceg-Bosne. Svojim političkim angažmanom godinama pokazujem kako vidim BiH, njenu prošlost, a za mene još bitniju budućnost.

Budućnost u kojoj ćemo prije svega biti građani i građanke, komšije i susjedi, iznad i ispred svega ljudi. Budućnost koja će biti temeljena na pomirenju, poštovanju i izgradnji zajedničkih vrijednosti i zajedničke Bosne i Hercegovine.

Poštujem i uvažavam osuđujuću presudu Suda u Haagu.

U životu imamo više porodica. Dijele se na onu porodicu koju biramo i onu u kojoj smo se rodili. Socijaldemokratska partija BiH moja je porodica koju sam ja izabrala još 2010. godine, kao aktivistica sa željom da doprinesem izgradnji jedinstvenog Mostara i jedinstvene Bosne i Hercegovine. U isto vrijeme ne mogu i ne želim pobjeći od porodice čije prezime nosim od godine 1993. kada sam i rođena. Svi moraju preuzeti odgovornost za svoja djela i nedjela.

Zamolila bih sve političare, utjecajne osobe bosanskohercegovačkog društva, kao i susjedne nam Hrvatske, kao mlada osoba, kao socijaldemokratkinja, kao osoba koja je odlučila ostati boriti se u ovoj napaćenoj državi, da nas poštede izjava koje su populističke i služe samo za prikupljanje jeftinih političkih poena na ovoj presudi.

Zamolila bih vas da poštujete Sud, te prije svega žrtve i njihove porodice koje su patile i pate dugi niz godina. Ako smijem biti sebična zamolila bih vas da zbog mene i moje generacije budete odgovorni i da nam ne odmažete u stvaranju bolje budućnosti, jer prošlost ne možemo učiniti boljom”, poručila je Lana Prlić.

 

NV / NAP

Na vrh