Lavrov: Grupa Jaysh al-Islam će učestvovati na mirovnim pregovorima o Siriji

19. Jan 2017. | 11:55 | NV
jaysh

Moskva pozdravlja učešće sirijske grupe Jaysh al-Islam na mirovnim pregovorima o Siriji koji će biti održani u Astani, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, prenosi agencija TASS.

“Još jednom bih želio naglasiti da su sve grupe koje su potpisale sporazum 29. decembra (uspostavljanje primirja u Siriji posredovanjem Turske i Rusije, op.a) pozvane na pregovore u Astani”, rekao je Lavrov.

“Jaysh al-Islam je učestovala u sporazumu postignutom 29. decembra. Kakvo god da je ponašanje pojedinih država prema ovoj grupi, ona nije na listi terorističkih organizacija Vijeća sigurnosti UN-a”, rekao je Lavrov. Inače, Rusija zakonski drži da je neka grupa teroristička samo onda ako za to postoji dogovor u Vijeći sigurnosti i parcijalno se ne odlučuje da proglašavanje čitave grupe kao teroristički ako je samo dio te grupe, ili pojedinac, odgovoran za neki akt nasilja.

Podsjetimo, Rusija je prije nekoliko mjeseci uporno tražila od Sjedinjenih Američkih Država i država članica Vijeća sigurnosti da ovu grupu proglase terorističkom, ali to je Zapad odbio. Nakon toga ova je grupa pristala na primirje u Siriji, a koje nadgledaju Rusija i Turska, a primirje ne uključuje teroriste Al-Nusre i ISIL-a.

Odluka Rusije da Jaysh al-Islam bude pozvana u Astanu mnoge je iznenadila, dok drugi u tom potezu vide želju Rusije da ovu grupu zauvijek odvoji od Al-Nusre i ISIL-a.

U isto vrijeme, dolaze najave da predstavnici ove grupe možda neće doći u Astanu, a kao razlog navode pokušaje sirijske vojske da ovlada područjem Wadi Barade iz kojeg se Damask opskrbljuje vodom.

Neki portali su prenijeli da će vođa ove grupe Mohammed Alloush biti vođa čitave delegacije sirijske opozicije u najavljenim pregovorima.

Kako će se stvari odvijati ostaje da se vidi, ali je jasno da iza ovakvih pomalo iznenađujućih poteza Moskva planira povući nove poteze. Da li je Moskva iskreno pružila ruku grupi koju je planirala proglasiti terorističkom, pokazaće vrijeme.

 

NV

Na vrh