Lavrov: Napad na sirijsku vojsku je čin agresije, ne znam da postoje američke zone deeskalacije u Siriji

8. Jun 2017. | 08:00 | NV
lavrov

Jučerašnji američki zračni napad na sirijsku vojsku u sirijskoj pustinji, prilikom kojeg su ubijena dva sirijska vojnika, opet je Rusija osudila kao čin agresije i kršenja suvereniteta Sirije.

Naime, avioni američke vojske ponovu su napali sirijsku vojsku u blizini grada Al-Tanf, a koji se nalazi u blizini granice sa Irakom, što je drugi put od 18. maja ove godine da na istom mjestu napadaju sirijsku vojsku.

Objašnjene je identično kao i prošli put – sirijska armija je povrijedila zonu deeskalacije.

Međutim, ostaje nejasno o kakvoj se zoni radi, budući da sporazum Rusije, Irana i Turske u zone deeskalacije ovaj dio sirijske pustinje nije uvrstio.

U području Al-Tanfa smješteni su američki vojnici, zajedno sa sirijskom grupom Jaish Maghawir al-Thawra.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je osudio američki napad i opisao ga kao pomoć ISIL-u, jer su napadnute snage koje se efektivno bore protiv terorizma. Lavrov je istakao da je taj napad “bio agresivni čin kršenja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Arapske Republike Sirije” i dodao da on ne zna za postojanje “zone deeskalacije” u tom dijelu Sirije.

“Ne znam ništa o tim zonama. To mora da je neki teritorij koji je koalicija unilateralno proglasila i za koji vjerovatno vjeruju da imaju isključivo pravo da tamo djeluju. Mi ne možemo prihvatiti takve zone”, rekao je Lavrov i dodao da su Rusija, Iran i Turska uspostavili “zone deeskalacije” u drugim dijelovima Sirije.

“Taj potez je bio odobren od Sirije. Mi smatramo nelegitimnim svaju unilateralnu deklaraciju “zonu deeskalacije” koju nije odobrio Damask”, rekao je Lavrov.

 

NV

Na vrh