Lavrov o Siriji sa turskim i iranskim kolegom

17. Dec 2016. | 16:01 | NV
291404

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov razgovarao je danas telefonom sa šefovima diplomatija Turske i Irana o krizi u Siriji, i tom prilikom su se dogovorili da se sastanu u bliskoj budućnosti, saopštilo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Ministri su istakli značaj zajedničkih napora međunarodne zajednice u cilju pružanja humanitarne pomoći u Siriji i posredovanja u iznalaženju političkog rješenja za sirijski sukob, navodi se u saopštenju uz napomenu da su razgovori obavljeni na inicijativu Rusije, prenosi Reuters.

Istovremeno, vojni list pod upravom Hezbollaha, saveznika Damaska, navodi danas da su iz Halepa krenuli autobusi kojima će biti evakuisani civili iz dva šiitska sela (Al Fu’ah i Kafriya) koja su pod opsadom u sirijskoj provinciji Idlib, navodi britanska agencija.

Evakuacija iz oblasti pod kontrolom pobunjenika u istočnom Halepu juče je obustavljena zbog zahtjeva provladinih snaga da se evakuišu i ljudi iz sela Al Fu’ah i Kafriya, koja su pod opsadom sirijskih pobunjenika.

U međuvremenu, neimenovani zvaničnik Ministarstva odbrane Rusije rekao je danas da je evakuacija pobunjenika koji se bore protiv sirijskog predsednika Bashara al-Assada otvorila nove mogućnosti za primirje i u drugim djelovima Sirije, prenijele su ruske agencije.

 

NV / Tanjug

Na vrh