Lavrov potvrdio: Erdogan pristao da podrži Al-Assada u Siriji

21. Dec 2016. | 11:32 | NV
lav-cav

Rusija, Iran i Turska spremni su pomoći u postizanju mirovnog sporazuma između sirijske vlade i opozicije, rekao je jučer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, nakon sastanka s iranskim i turskim kolegom u Moskvi, prenose agencije.

Lavrov je istaknuo da su se Rusija, Iran i Turska suglasili da je prioritet u Siriji borba protiv terorizma i da ne treba rušiti vladu Bašara al-Asada, prenosi avaz.ba.

Na sastanku je usvojena izjava u kojoj se poziva na obnovu sirijskih mirovnih pregovora i podržava teritorijalna cjelovitost Sirije, kazao je.  “Ministri se slažu da je važno proširiti prekid vatre, osigurati slobodnu dostavu humanitarne pomoći i kretanje civila na sirijskom teritoriju”, dodao je Lavrov dodajući kako je kazahstanski predsjednik Nursultan Nazarbajev ponudio da njegova zemlja bude domaćin pregovora, piše avaz.ba.

Sklapanje ovakvog dogovora do samo prije nekoliko mjeseci bilo je nezamislivo, ali to se sada dešava uslijed komplikacija odnosa na Bliskom istoku. Čini se da su događaji oko Halepa bili prekretnica u odnosima nekoliko država u tom dijelu svijeta. Ukoliko ovakav dogovor zaživi desiće se prekompozicija snaga na čitavom Bliskom istoku.

 

NV / avaz.ba

Na vrh