Lavrov: SAD provocira Sjevernu Koreju kako bi ih mogli napasti

25. Nov 2017. | 08:45 | NV
lavrov

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je Sjedinjene Države da provociraju Sjevernu Koreju kako bi se okrenuli vojnoj opciji u rješenju sjevernokorejskog nuklearnog problema, prenijela je Hina.

“Zabrinjava što u posljednja dva mjeseca tokom kojih Sjeverna Koreja nije izvodila probe i ispaljivala rakete Washington nije izgledao zadovoljno i kao da je pokušavao iritirati ili provocirati Pjongjang”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s japanskim kolegom Tarom Konom.

U oktobru su mornarice Sjedinjenih Država i Južne Koreje zajedno izvodile pomorsku vježbu, novu demonstraciju sile prema Sjevernoj Koreji.

Ove sedmice je američki predsjednik Donald Trump objavio da su Sjedinjene Države odlučile ponovno dodati Sjevernu Koreju na listu “država koje podržavaju terorizam”, kako bi se izvršio dodatni pritisak na njezin nuklearni program.

“Izgleda kao da Amerikanci čekaju da Sjevernokorejci izgube hladnokrvnost kako bi se napokon mogli okrenuti vojnim opcijama”, ocijenio je Lavrov.

“Američke vlasti su više puta izjavile da se razmatraju sve opcije, uključujući i vojnu”, podsjetio je Lavrov.

Japanski premijer Shinzo Abe je početkom novembra rekao da Tokio podržava tu politiku Washingtona.

“Potrebno je iskoristiti sva moguća sredstva povećanjem maksimalnog pritiska na Sjevernu Koreju da okonča svoj nuklearni i balistički program”, rekao je u petak u Moskvi japanski ministar vanjskih poslova Kono.

“To je prijetnja bez presedana ne samo za Japan i Rusiju nego za cijelu međunarodnu zajednicu. To je apsolutno neprihvatljivo”, naglasio je.

Sjeverna Koreja je u julu ispalila dvije interkontinentalne balističke rakete koje mogu dosegnuti američki teritorij, a u septembu je izvela šestu nuklearnu probu.

Sergej Lavrov je izrazio duboku zabrinutost Rusije što Japan i Južna Koreja postaju teritorij gdje se raspoređuju elementi globalnog američkog protivraketnog štita usmjerenog protiv Rusije, pod izgovorom prijetnje iz Sjeverne Koreje.

 

NV

Na vrh