LDP: Odluka MMF prilika da se društvo dalje transformiše

18. Dec 2016. | 10:14 | NV
291407

Odluka borda direktora Međunarodnog monetarnog fonda, koji je usvojio šestu reviziju aranžmana sa Srbijom, predstavlja potvrdu ispravnosti ekonomske orijentacije Srbije, izjavio je lider LDP Čedomir Jovanović i dodao da ta odluka predstavlja priliku da se srpsko društvo dalje transformiše.

Jovanović ističe da ekonomska politika vlade predstavlja politiku na kojoj LDP insistira u dužem vremenskom periodu.

Rezultat koji je ta politika dala je, prije svega, “mjera žrtve i odricanja” građana koji su stegli kaiš, uslijed smanjenih plata i penzija, kao i privatnog sektora koji je povećao svoju konkurentnost na tržištu i samim tim i izvozne kapacitete, navodi lider LDP u izjavi dostavljenoj medijima.

Ti pokazatelji su omogućili fiskalnu stabilnost u Srbiji i rast bruto društvenog proizvoda, ističe lider LDP.

Dodaje da odluka MMF-a istovremeno obavezuje Vladu Srbije da uradi više na transformaciji sistema javnih preduzeća, ali i drugih velikih sistema, prije svega zdravstvenog, penzionog i sigurnosnog, jer su oni neodrživi u ovakvom obliku i predstavljaju ekonomsku opasnost po cijelo društvo.

Takođe, potrebne su i konkretne mjere za pomoć privrede, kako bi njen rast pratio finansijsku konsolidaciju koja je napravljena.

“Isto tako, mora se raditi na tome da se politička klima u samoj Srbiji stabilizuje, poprave narušeni odnosi u regionu i odlučnije krene u integracije sa zemljama Evropske unije. To su politički preduslovi koji su temelj daljih ekonomskih reformi i svako lutanje na vanjskopolitičkom planu negativno će se odraziti na reforme i opštu finansijsku situaciju”, zaključio je Jovanović.

 

NV / Tanjug

Na vrh