Liban šalje tri hiljade vojnika da se bore protiv ISIL-a na granici sa Sirijom

9. Aug 2017. | 07:58 | NV
Lebanon_army m

Liban je završio sve pripreme i rasporediće tri hiljade vojnika za borbu protiv terorista ISIL-a, prenosi Al Arabiya.

Libanski vojnici će napasti ISIL u okolini Arsala, Ras al-Baalbeka i grada Al-Qaa, a koji su smješteni uz granicu sa Sirijom.

Ranije su sirijski mediji javili da se radi o zajedničkoj akciji libanske armije, Hezbollaha i sirijske armije u eliminaciji ISIL-a iz pograničnog dijela dvije države. Naime, ISIL godinama drži jedan dio teritorije koji je odmaknut od ostatka ISIL-ovih snaga u Siriji i Iraku.

Do prije nekoliko sedmica ISIL se na tom području sukobljavao sa sirijskom Al Qaidom (Hayat Tahrir Al-Sham ili Al-Nusra Front) i nekoliko savezničkih jedinica iz Slobodne sirijske vojske (FSA).

Međutim, Hezbollah je protekle sedmice za samo nekoliko dana porazio Al-Qaidu i natjerao ih na predaju, a kasnije i na evakuaciju, gdje su pripadnici Al-Qaide prebačeni u Idlib, a pojedini mediji su prenijeli informaciju da je čak deset hiljada ljudi otišlo ka Idlibu, odnosno oni koji su bili vojnici i članovi njihovih porodica i grupa izbjeglica. Zauzvrat, oslobođeni su pripadnici Hezbollaha koji su bili zarobljeni od strane Al Qaide.

U toj operaciji libanska vojska nije uzela učešće u borbama, već je samo sa strane libanske granice zatvorila obruč kako bi onemogućila bijeg Al Qaidinih boraca. Sa druge strane granice, sirijska vojska i Hezbollah su žestoko napali na položaje ove grupe.

Međutim, u borbi protiv ISIL-a libanska armija je uzela učešće i direktno se sukobila sa tom grupom. Prethodno, ISIL-u je bilo ponuđeno da se predaju, ali su to oni odbili.

Ukoliko ISIL bude poražen čitava granica između Sirije i Libana biće u rukama tamošnjih državnih organa, a što se nije desilo još od početka rata u Siriji.

 

NV

Na vrh