Lider iračkih Kurda Masoud Barzani podnio ostavku

29. Oct 2017. | 22:01 | NV
kurdi1

Lider iračkih Kurda Masoud Barzani najavio je povlačenje sa pozicije 1. novembra i zatražio je od regionalnog parlamenta da poduzme mjere da popuni pravni vakuum, javlja Reuters.

Barzani je uputio pismo parlamentu u kojem je rekao da više ne želi biti na poziciji, ali da namjerava ostati Peshmerga – pripadnik kurdskih vojnih snaga, prenosi INS.

Kurdski zvaničnik je rekao Reutersu da je Barzani odlučio otići ne čekajući izbore koji su bili zakazani za 1. novembar, ali su sad odgođeni za osam mjeseci.

Kriza u ovom iračkom regionu traje nakon što je održan referendum o nezavisnosti, ali su vlasti iz Bagdada poslale vojne snage da uspostave kontrolu na ključnim tačkama autonomnog kurdskog regiona i na naftnim poljima oko grada Kirkuka.

Mnogi smatraju da je ova odluka Barzanija rezultat njegovog neuspjeha poslije provođenja referenduma u Iraku i snažnog odogovora Bagdada, a zatim i Irana i Turske koje su zajednički osujetili njegove planove i iračke Kurde politički izolovali.

Sa druge strane, pojedini kurdski lideri se nisu složili sa održavanjem referenduma i tražili su njegovo odgađanje, kako bi se sačekao povoljniji trenutak.

 

NV

Na vrh