Lideri Latinske Amerike protiv Trumpovih najava o vojnoj intervenciji u Venecueli

13. Aug 2017. | 07:58 | NV
35037

Američki predsjednik Donald Trump je jučer zaprijetio vojnom intervencijom Venecueli, a već dan kasnije je dobio odgovor iz Latinske Amerike kakav sigurno nije očekivao.

“Ljudi pate i umiru. Imamo mnogo opcija za Venecuelu, uključujući i vojnu”, poručio je Trump, govoreći o sukobima u Venecueli, gdje se sukobljavaju pristalice i opozcija venecuelanskog ljevičarskog predsjednika Nicolasa Madura, u političkoj krizi koja traje mjesecima.

Nakon što je venecuelanski ministar odbrane Vladimir Padrino Trumpovu prijetnju okarakterizao kao “čin ludosti” i druge države Latinske Amerike su stale protiv vojne intervencije u toj državi, prenosi Reuters.

Peru, Kolumbija i Meksiko su digli svoj glas protiv Trumpovih prijetnji, iako su danima ranije optuživale Madura za različita kršenja prava opozicije i narušavanja demokratskih principa u Venecueli, prenosi Reuters. Peru je u petak čak protjerao venecuelanskog ambasadora.

Čak je i rukovodstvo regionalne organizacije Mercosur, a iz koje pojedine države nastoje izbaciti Venecuelu, ustalo protiv Trumpovih najava.

Svi pomenuti akteri su istakli da je važno postovati principe Ujedinjenih nacija i međunarodno pravo.

Na poruke podrške od jučerašnjih kritičara službeni Karakas je izrazio zahvalnost.

 

NV

Na vrh