Lieberman poručio Rusiji da Izrael neće dozvoliti utvrđivanje pozicija Irana u Siriji

16. Nov 2017. | 08:00 | NV
25875a

Ministar odbrane Izraela Avigdor Lieberman uputio je poruku Rusiji da Izrael neće dozvoliti utvrđivanje Irana i šiita u susjednoj Siriji, nakon što je njegov ruski kolega rekao da je “legitimno” prisustvo Teherana u tom ratom razorenoj zemlji.

“IDF (Izraelske odbrambene snage) su spremne i dobro pripremljene za svaki scenario, mi održavamo potpunu slobodu operacija”, rekao je Lieberman na kraju dvodnevnog obilaska sjeverne granice Izraela, dodavši: “Nećemo dozvoliti iransko utvrđivanje u Siriji, niti ćemo dozvoliti da Sirija postane linija fronta protiv države Izrael”.

On je objasnio da bi oni koji to još nisu shvatili, trebalo da shvate sada. To je njegov odgovor na izjavu Sergeja Lavrova, prenijeli su izraelski mediji.

Lieberman je obišao granicu u pratnji šefa Generalštaba izraelske vojske.

Izjavi Lavrova koju su prenijele ruske novinske agencije prethodilo je upozorenje premijera Izraela Benjamina Netnyahua da tu zemlju neće obavezivati sporazum velikih sila o Siriji i da će djelovati onako kako smatra da je potrebno protiv svakog prisustva kraj izraelske sjeverne granice ili prijetnji na sirijskom jugu koje ostanu nakon sporazuma.

“Objasnio sam našim prijateljima, prije svega Washingtonu i također našim prijateljima u Moskvi da će Izrael djelovati u Siriji, uključujući južnu Siriju u skladu sa svojim razumjevanjem i našim bezbjednosnim potrebama”, rekao je Netanyahu u ponedeljak na sastanku svoje konzervativne partije Likud.

Netanyahu je u oktobru rekao ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu da Izrael neće dozvoliti da Iran utvrdi svoje vojne snage u Siriji.

U novembru se ispostavilo da se za to nije marilo, nakon što je BBC objavio satelitski snimak koji navodno pokazuje nastavak izgradnje u Siriji za iransku vojsku u periodu od januara do oktobra.

Na 50 kilometara od Golanske visoravni, čije je dijelove Izrael nelegano okupirao i ne želi da vrati Damasku, gradi se više od 20 zgrada, a vjeruje se da će u njima biti smješteni vojnici i vojna vozila.

“Izrael je već objasnio svoje pozicije svojim prijateljima u Moskvi. Premijer Benjamin Netanyahu rekao je predsjedniku Vladimiru Putinu da će u svakom slučaju Izrael nastaviti da vodi računa o sopstvenim bezbjednosnim potrebama”, navedeno je u saopštenju Netanyahuovog kabineta poslije izjave Lavrova.

Iran se ranije oglašavao o izraelskim prijetnjama. Teheran je naglasio da oni ostaju u Siriji sve dok službeni Damask to traži od njih.

 

NV / Beta

Na vrh