Lieberman sjevernokorejskog predsjednika nazvao “luđakom”, a Sjeverna Koreja njega “prljavim i zlim”

1. May 2017. | 09:21 | NV
26697

U intervjuu za portal na hebrejskom jeziku Walla, izraelski ministar odbrane Avigdor Lieberman je nazvao sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una “luđakom” koji vodi “ludu i radikalnu grupu”, koja “potkopava globalnu stabilnost” i ocjenio da testiranje oružja koje vrši Sjeverna Koreja po njemu je “prelazak crvene linije”.

Ubrzo je iz Sjeverne Koreje stigao odgovor. Oni su Izrael okarakterisali kao “jedinu državu na svijetu koja nelegalno ima nuklearno oružje” i zaprijetili Tel Avivu da će “kazniti po hiljadu puta svakoga ko uvrijedi dignitet vrhovnog vođe” i nazvali Liebermana “prljavim i zlim” te ocijenili da je izraelska kampanja protiv Sjeverne Koreje usmjerena da sakrije izraelske zločine, prenosi RT.

Iz ministarstva vanjskih poslova Sjeverne Koreje su dodali da za razliku od Izraela koji “ometa mir” u svom susjedstvu, Sjeverna Koreja traži način kako da odvrati “američku agresiju”.

“Izrael je pod patronatom SAD jedini nelagalni posjednik nuklearnog oružja na Bliskom istoku. Međutim, Izrael se žali na sredstva nuklearnog odvraćanja Sjeverne Koreje, klevećući kad god im se ukaže prilika”, prenijela je sjevernokorejska agencija KCNA.

Na kraju saopštenja iz Sjeverne Koreje kaže se da je Izrael “krivac za zločine protiv čovječnosti” i “okupator” koji želi da vlada regijom dok tlači Palestince.

Lieberman je dobio kritike u Izraelu za ovaj vid komunikacije sa drugom državom. Shelly Yachimovich iz Cionističke unije je napisao na Twitteru da Izrael ima dovoljno neprijatelja i da se treba na njih fokusirati.

Bivši ministar odbrane Izraela Moshe Ya’alon je na Twitteru Libermanov čin opisao kao “neodgovoran”, prenosi Times of Israel.

 

NV

Na vrh