Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala Srbiju da osudi Dodikovu retoriku

11. Jun 2017. | 17:40 | NV
kostres20140904

Generalni sekretar Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Bojan Kostreš pozvao je Srbiju da osudi posljednje Dodikove izjave, piše agencija Patria.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je prije tri dana pozvao Srbe da odbace riječ entitet i da za Republiku Srpsku koriste naziv država.

“Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje izjavu Milorada Dodika da bi Srbi trebali da napuste riječ entitet i počnu da upotrebljavaju naziv država za Republiku Srpsku. Ova izjava samo je jedna u nizu neodgovornih Dodikovih igara vatarom, koje ne mogu da donesu ništa dobro.

LSV očekuje da će vlasti  u Srbiji, kao garant Mirovnog sporazuma u Dejtonu, osuditi najnoviju neodgovornu igru Milorada Dodika i tako pokazati privrženost dobrosusjedskim odnosima u regionu.

Bez potpune garancije teritorijalnog integiteteta Bosne i Hercegovine nemoguće je izgraditi čvrste temelje dobrih odnosa država nastalih raspadom Jugoslavije.

Izjave koje lako mogu da zapale ratnu vatru su veoma česte i dolaze od političkih aktera koji ne mogu da ponude rješenja za bolji život svojih građana, pa zapaljivom retorikom pokušavaju da se nametnu kao “nacionalni spasioci”.

LSV smatra je takvi “spasioci” moraju postati prošlost našeg ragiona, a samo jasne reakcije vladajućih struktura mogu smanjiti tenzije.

Građanima Balkana ne trebaju tenzije i novi ratovi, nego radna mesta i bolji život”, navodi se u saopštenju Bojana Kostreša i LSV-a.

 

NV / NAP

Na vrh