Likvidacije društvenih aktivista potresaju Kolumbiju

3. Mar 2017. | 13:13 | NV
alicia-lopez

Posljednih mjeseci Kolumbija se nalazi u procesu nacionalnog pomirenja. Vlasti i pobunjeni pripadnici grupe FARC postigli su mirovni sporazum o prekidu sukoba i razoružanju ove grupe. I dok proces pomirenja traje i dok obje strane ispunjavaju preuzete obaveze, ovu državu potresaju likvidacije aktivista koji se bore za interese građana, prenosi Tele Sur.

Nova žrtva brutalne likvidacije je liderka ljevičarskog pokreta Alicia Lopez Guisao, koja je bila zadužena za sektor reforme agrarne politike u Kolumbiji.

Ona je likvidirana u taxi vozilu u gradu Medelinu.

Međutim, ovo nije izolovani slučaj. Od početka ove godine u Kolumbiji je likvidirano 25 različitih društvenih aktivista, mahom boraca za ljevičarska uvjerenja.

Ubistva su vršena za različite načine i na različitim mjestima, a jedino što je zajedničko svim atentatima je da žrtve uglavnom imaju slična politička uvjerenja i da do sada nisu otkrivene nalogodavci ovih zločina.

Podaci za proteklu godinu su još porazniji. Prema kolumbijskim grupama za zaštitu ljudskih prava u 2016. godini likvidirano je 94 aktivista, od čega je njih čak 40 pogubljeno u provinciji Cauca u kojoj je pogubljena i pomenuta Alicia Lopez Guisao.

 

NV / foto Tele Sur

Na vrh