Llosa: Nezavisnost tragična za Kataloniju, nacionalizam jedan od najgorih neprijatelja slobode

7. Oct 2017. | 22:06 | NV
Mario Vargas Llosa

Nezavisnost Katalonije bila bi tragična za Španiju, a naročito za Kataloniju, piše u posljednjem broju beogradskog Nedjeljnika nobelovac Mario Vargas Llosa, prenosi novinska agencija Patria.

Nobelovac smatra da bi nezavisnošću Katalonije ona pala u ruke retrogradne i barbarske ideologije i demagoga koji bi je odveli u propast.

“Sve što je opravdano u zahtjevima separatista može se postići unutar države, putem pregovora, bez kršenja zakona, koji su tokom proteklih pola vijeka načinili od Španije slobodnu i demokratsku zemlju”, smatra Llosa. Podsjeća da je tokom tranzicije čitav svijet gledao na Španiju kao na primjer koji treba slijediti, budući da se, kako navodi, veoma brzo otisnula put demokratije, sa tolerantnim i solidarnim stavovima svih političkih stranaka i odobravanjem ogromne većine nacije.

“Nije kasno za povratak na tu solidarnu polaznu tačku iz koje je proizašlo toliko toga dobrog za sve Špance, počevši od najvažnije stvari, a to je sloboda. Treba uvjeriti Katalonce, na sve moguće racionalne načine, da je nacionalizam jedan od najgorih neprijatelja slobode i da ovaj nesretni period treba da ostave iza sebe, kao noćnu moru koja će nestati buđenjem”, piše Llosa, prenosi NAP.

 

NV / NAP

Na vrh