Lokalni izbori u Makedoniji: VMRO-DPMNE ne priznaje rezultate

30. Oct 2017. | 09:07 | NV
36989

Lider opozicionog VMRO-DPMNE Nikola Gruevski saopštio je sinoć da ta partija ne priznaje rezultate lokalnih izbora u Makedoniji, prenosi Srna.

Gruevski je na konferenciji za novinare rekao da su na glasanju u drugom krugu lokalnih izbora zabilježene ogromne neregularnosti, da postoje indicije za podmićivanje glasača, partijsko agitovanje i pritisci.

On je optužio policiju za teror i pritiske nad stanovništvom. Gruevski, koji je i bivši makedonki premijer, zatražio je hitno vraćanje demokratije i dostajanstva u zemlji.

On traži organizovanje prijevremenih parlamentarnih izbora u skladu sa modelom iz Pržina, koje bi organizovala tehnička vlada, na isti način kao što su bili organizovani parlamentarni izbori krajem prošle godine.

Gruevski zahtijeva smjenu direktora Agencije za audiovizuelne i medijske usluge i izbor direktora ove značajne institucije na prijedlog opozicije, kao i smjenu predsjednika Državne izborne komisije (DIK) Aleksandra Čičakovskog.

On traži hitnu istragu i vještačenje, uz učešće VMRO-DPMNE, uređaja za prisluškivanje Uprave za sigurnost i kontraobavještajne djelatnosti, zbog postojanja osnovane sumnje da policija prisluškuje najmanje stotinu osoba iz redova VMRO-DPMNE.

Lider opozicije traži hitno i bez odlaganja okončanje suđenja za slučaj “Podmićivanje” u kome, kako navodi, lider SDSM-a Zoran Zaev na očigled cijele javnosti traži mito u iznosu od 200.000 eura.

Gruevski zahtijeva formiranje specijalnog javnog tužilaštva sa ingerencijama za raščišćavanje izbornih neregularnosti na izborima 2016. i 2017. godine.

On traži i hitno oslobađanje lica koja su u pritvoru i ukidanje procesa protiv svih građana za dešavanja u Sobranju 27. aprila ove godine.

 

Spasovski: Izbori su bili fer i demokratski

Ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski izjavio je da je Makedonija ponosna što je organizovala fer, demokratske i mirne izbore i zahvalio policiji na iskazanoj profesionalnosti i uspješnom i efikasnom izvršavanju zadataka.

“Nisu zabilježena ozbiljna narušavanja javnog reda i mira i bezbjednost građana. Zbog osnovane sumnje da su izvršili krivična djela narušavanja izbornog procesa do sada je privedeno sedam lica”, naglasio je on na konferenciji za novinare nakon zatvaranja biračkih mjesta.

 

Ubjedljiva pobjeda Zaeva i njegove partije

Vladajuća stranka SDSM proglasila je izbornu pobjedu u Butelju, Gradskom, Karbincima, Kiseloj Vodi, Makedonskom Brodu, Mogili, Novacima, Čaški i Štipu, i ranije je najavila da očekuje pobjede u gotovo svim opštinama u kojima je imala kandidate za gradonačelnike.

Lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti proglasio je pobjedu stranke u Tetovu, Strugi, Čairu, Debru, Saraju, Starom Nagoričanu, Lipkovu, Dolnenima, Tearcu i Kičevu.

Prema preliminarnim podacima, kandidati VMRO-DPMNE u drugom krugu lokalnih izbora vode u Kavadarcima, Vinici i Zrnovcima.

Alijansa za Albance proglasila je pobjedu svog kandidata Arbena Taravarija, aktuelnog ministra zdravstva, za gradonačelnika Gostivara.

Glasanje u drugom krugu organizovano je u 35 od ukupno 80 opština. U biračke spiskove upisano je 833.710 građana i oni su mogli da glasaju na 1.517 biračkih mjesta.

U prvom krugu lokalnih izbora održanom 15. oktobra izabran je gradonačelnik Skoplja i gradonačelnici u ukupno 45 opština, kao i svi odbornici u Skoplju i svim opštinama.

Prema rezultatima iz prvog kruga, koalicija predvođena SDSM-om dobila je mjesta 38 gradonačelnika, a koalicija koju predvodi VMRO-DPMNE samo tri, dok su ostala gradonačelniča mjesta pripala albanskim strankama.

 

NV

Na vrh