London sprema strategiju za Balkan nakon Brexita: Šta je ključ za budućnost regije?

17. Aug 2017. | 07:59 | NV
viber image

Vlada Velike Britanije otvorila je veliko parlamentarno istraživanje u vezi sa ulogom ove države na zapadnom Balkanu nakon izlaska iz Evropske unije, saznaje INS.

Komitet za vanjske poslove britanskog Doma lordova je pozvao sve relevantne fakore, istraživače, organizacije i pojedince da podnesu mišljenja i prijedloge u vezi sa budućim angažmanom Londona u našoj regiji, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Zakazano je i početkom septembra i prvo javno saslušanje u Domu lordova na koje su pozvati bivši komandanant UNPROFOR-a kontraverzni general Michael Rose, te bivši visoki predstavnik lord Paddy Ashdown.

Britanska vlada postavila je niz pitanja na osnovu kojih će formirati svoju buduću politiku prema cijelom regionu. Između ostalog, London zanima ponovni rast nacionalizama, organiziranog kriminala i korupcije te kakav oni imaju utjecaj na budućnost regije.

Osim toga, Velika Britanija traži i odgovor na pitanje o stvarnom utjecaju drugim međunarodnih igrača na Balkanu, među kojima su Rusija, Turska, Kina i zemlje Bliskog istoka. Također, London zanima da li su neke od zemalja ostvarile značajniju vojnu saradnju sa Rusijom, te kako bi Velika Britanija trebala reagirati na sve te izazove. Također, oni traže odgovor i na pitanje da li u regiji dolazi do “radikalizacije islama“ i kakve bi mogle biti posljedice i odgovor.

Svoje mišljenje o ovim i brojnim drugim pitanjima mogu dati svi na zvaničnoj internet stranici. Neki od onih koji to učine mogu biti pozvani i da usmeno svjedoče pred Istražnom komisijom. Očekuje se da će na osnovu dokumenta koji izradi Komitet biti formirana buduća politika Velike Britanije na Balkanu.

 

NV / INS

Na vrh