LSV: Srbija treba da izruči funkcionere SRS

16. Feb 2017. | 07:51 | NV
LSV 2_1000x0

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozdravila je vijest da je Haški tribunal naložio raspisivanje crvenih potjernica preko Interpola sa nalogom za hapšenje troje članova Srpske radikalne stranke (SRS).

“Insistiramo da državni organi poštuju zahtjeve Tribunala, uz promjene u zakonodavstvu kako bi bilo u skladu sa međunarodnim obavezama. Država mora na jasan i nedvosmislen način da pokaže kako nema prostora za tako nešto, da ne toleriše širenje govora mržnje i politiku represije. Nasilje se mora sasjeći u korijenu”, piše u saopštenju koje je potpisao potpredsjednik LSV Aleksandar Jovanović.

On je dodao da taj postupak pokazuje da je pravda dostižna i da se moraju iskoristiti svi mehanizmi u ostvarivanju namere procesuiranja odgovornih.

Jovanović je rekao da se LSV zalagao za zabranu funkcionisanja SRS zbog širenja govora mržnje, vraćanja u politiku devedesetih, kao i pokušaje da se Srbija posvađa s ostatkom civilizovanog svijeta.

“Kao što smo nekoliko puta ponovili, evidentno je gdje se nalazi korijen zla i zbog čega je bila potrebna lustracija kojom bi zabranili rad i postojanje onih čije su posljedice svi osjetili od perioda devedesetih godina. Aboliranje političara predstavlja veliku opasnost, što Srbija na putu ka EU ne smije da dozvoli. U procesu pridruživanja, realna je obaveza usklađivanja zakonodavstva sa međunarodnim obavezama i poštovanje istih”, naveo je Jovanović.

Haški tribunal najavio je da će zatražiti od Interpola da raspiše “crvene potjernice” za troje članova Srpske radikalne stranke koje je optužio za nepoštovanje suda, a koje vlasti Srbije nisu uhapsile, uprkos nalogu Tribunala.

Tribunal je Petra Jojića, Vjericu Radetu i Jova Ostojića optužio da su uticali na svejdoke u procesu protiv njihovog partijskog vođe Vojislava Šešelja, tako što su ih prijetnjama, ucjenama i mitom nagovarali da promjene iskaze ili da ne svjedoče.

 

NV / Beta

Na vrh