LSV: Vlada Srbije treba da osudi koketiranje sa haškim osuđenicima

8. Oct 2017. | 22:01 | NV
Nenad-Čanak-1-LSV-600x340

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije i njenu predsjednicu Anu Brnabić da se ograde od izjava ministra odbrane Aleksandra Vulina kojima se, kako se ističe, veličaju osuđenici za ratne zločine. Vulin jučer je u Nišu govorio na okupljanju bivših starješina Treće Armije Vojske Jugoslavije (VJ) pod nazivom “Da se ne zaboravi” na kom su prisustvovali i haški osuđenici general Vladimir Lazarević i jedan od najbližih saradnika Slobodana Miloševića Nikola Šainović.

“Srbija je članica Ujedinjenih nacija, a Tribunal za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji je formiran od ove najvažnije svjetske institucije, te je sasvim jasno da Srbija mora poštovati njegove presude. Politika mira i dobrosusjedskih odnosa očito je za mnoge u Vladi Srbije nešto na šta se ne treba obazirati, pa se šalju veoma loši signali o podršci ljudima koji su osuđeni za najteža krivična djela”, naveo je LSV u saopštenju.

Ta stranka je dodala da su devedesete godine prošlog vijeka “uništile naše i susjedne države” i navela da je potrebno puno napora da se saniraju sve posljedice ratova.

“Očekujemo da vlada i premijerka Brnabić reaguju i osude koketiranje sa osuđenim ratnim zločincima”, piše u saopštenju stranke koju predvodi Nenad Čanak.

Obraćajući se bivšim starješinama Treće Armije VJ, Vulin je naglasio je da se “nikada više niko neće stidjeti ovih ljudi, jer ih se nikada nije postidjela vojska kojoj su komandovali i nikada ih se nije postidio narod koji su branili i odbranili”.

 

NV / Beta

Na vrh