Lucca, Italija: G7 odbacila prijedlog Britanije za primjenu sankcija protiv Rusije i Sirije

11. Apr 2017. | 20:33 | NV
(L-R) E.U. High Representative for Foreign Affairs Federica Mogherini, German Foreign Minister Sigmar Gabriel, U.S. Secretary of State Rex Tillerson, Canada's Foreign Affairs Minister Chrystia Freeland, Italy's Foreign Minister Angelino Alfano, France's Foreign Minister Jean-Marc Ayrault, Britain's Foreign Secretary Boris Johnson, and Japanese Minister of Foreign Affairs Fumio Kishida pose for a family photo during a G7 for foreign ministers in Lucca, Italy April 11, 2017. REUTERS/Max Rossi

Prijedlog britanskog sekretara vanjskih poslova Borisa Johnsona da se primjene sankcije protiv viših ruskih i sirijskih dužnosnika, odbacili su ostali ministri – članovi G7, piše Patria.

Oni su naglasili da bilo kakvom potezu mora prethoditi istraga o hemijskom napadu.

Ministar vanjskih poslova Italije, Angelino Alfano, izjavio je da ne postoji konsenzus u korist novih sankcija protiv Rusije. On je dodao da bi izolirati Rusiju ili stjerati je u kut „bilo pogrešno“.

Britanski Guardian piše da G7 okrivljuje vojne snage Assadovog režima za prošlosedmični hemijski napad fatalnog ishoda, kao i to da su ministri izrazili snažnu podršku američkom vojnom odgovoru koji je ciljao sirijsku zračnu bazu za koju se vjeruje da je bila baza hemijskom napadu.

Alfano smatra da je američka intervencija omogućila „priliku za izgradnju novih pozitivnih uvjeta za politički proces u Siriji“.

Njegove riječi su prikrile podijeljenost unutar G7 o tome kako pristupiti problemu Sirije i Moskve.

Izvor Guardiana navodi da će Tillerson u utorak otputovati u Rusiju sa jasnom porukom: „Rusija može raditi sa nama i boriti se protiv terorizma, ili nastaviti sama na putu izopćenja.“

Međutim, druge članice G7 promoviraju pomirljiviji pristup. Njemački ministar vanjske politike, Sigmar Gabriel, drži da Rusija i Assadov saveznik Iran moraju biti uključeni u mirovni proces s ciljem završetka šestogodišnjeg rata u Siriji.

Gabriel je dodao da je Amerika „poslala jasan signal Assadovom režimu“ ispalivši projektile na sirijsku bazu, ali da druge nacije trebaju prići Rusiji umjesto da doprinose vojnoj eskalaciji.

“Možda se nekima neće svidjeti, ali bez Moskve i Teherana nema rješenja za Siriju”, objašnjava Gabriel.

Zapadne zemlje apeliraju na Assada da podnese ostavku još od 2011. godine, od početka rata u kome je život izgubilo najmanje 400.000 ljudi, stvarajući najtežu izbjegličku krizu u svijetu.

Reuters piše da je Assad značajno ojačao na terenu otkako je Rusija ušla u rat 2015. godine kao podrška njegovom režimu. SAD i saveznice izvode zračne napade u Siriji protiv ISIL-a, ali je do prošle sedmice Washington izbjegavao ciljati Assadove snage.

 

NV / nap.ba

Na vrh