Lula da Silva: Biću predsjednički kandidat na brazilskim izborima naredne godine

12. Apr 2017. | 07:59 | NV
caminha2sp1-not12464-780x440

Bivši brazilski predsjednik (2003. – 2010.) Luis Inacio Lula da Silva najavio je svoju kandidaturu na predsjedničkim izborima koji će se održati u toj temlji naredne godine.

On je rekao da narod Brazila “osjeća nostalgiju” za njegovom vladavinom i da zna da su mu “protivnici nervozni” zbog njegovog povratka u politiku, prenosi Tele Sur. Zatim je dodao da ankete o popoluarnosti govore da ona ima najveće šanse da pobjedi na narednim predsjedničkim izborima.

Naime, prema istraživanjima kompanije MDA iz februara ove godine Lula da Silva bi dobio 42,4% glasova, a sadašnji predsjednik Michel Temer 19%.

Podsjetimo, Lulu da Silva u Brazilu kod velikog broja stanovnika ima poseban status, budući da je milione ljudi u toj državi izvukao iz siromaštva, a ekonomiji Brazila omogućio rast dovoljan da u jednom trenutku ova države po ukupnom BDP prestigne Veliku Britaniju.

On je osnivač Radničke partije Brazila, a ranije je bio sindikalni vođa i fabrički radnik. Na mjestu predsjednika ga je naslijedila njegova strančka drugarica Dilma Rousseff, koja je opozvana u više nego sumnjivom procesu u brazilskom parlamentu, a na njeno mjesto je došao Michel Temer koji se desničar.

 

NV / foto pt.org.br

Na vrh