Macron: Ostanak Velike Britanije u EU još uvijek je moguć

14. Jun 2017. | 09:23 | NV
macron

Britanska premijerka Theresa May rekla je sinoć da je datum za Brexit “sada” i da će pregovori o izlasku Britanije iz EU “početi iduće sedmice”.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu s predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu, May je u bašti Jelisejske palate poslije radne večere rekla da je “datum za pregovore o Brexitu sada i pregovori će početi iduće sedmice”.

Macron je ponovio želju da pregovori “počnu što je prije moguće”, ali je ipak kazao i da su “vrata i dalje otvorena za Veliku Britaniju da ostane u EU” sve dok pregovori o Brexitu nisu završeni, jer, kad pregovori počnu, “mnogo je teže vratiti se unazad”.

On je rekao da, sa evropskog stanovišta, dok god pregovori nisu završeni, još postoji mogućnost da se promjeni slijed događaja, ali je dodao da on poštujetu odluku koju je o Brexitu donio “suvereni britanski narod”.

Britanija je prošlog juna na referendumu glasala da izađe iz EU.

May je došla u Pariz oslabljena poslije prijevremenih parlamentarnih izbora prošle sedmice na kojima je njena Konzervativna partija izgubila većinu, a neki britanski zvančnici su nagovjestili da London neće moći da pregovore o Brexitu počne kako je planirano, 19. juna.

Govoreći o borbi protiv ekstremizma, May je rekla da će Velika Britanija i Francuska raditi zajedno da izvrše pritisak na internet kompanije da smanje ekstremističke sadržaje online i nastojati da se uvedu pravne posljedice za internet kompanije ako to ne budu uradile.

Macron je najavio “vrlo konkretan akcioni plan” za borbu protiv terorizma, zajedno sa Londonom.

 

NV / Beta / foto Reuters

Na vrh