Macron pozvao Trumpa da od Irana ne napravi novu Sjevernu Koreju

10. Nov 2017. | 07:59 | NV
macron(5)

Iran će postati “nova Sjeverna Koreja” ako Sjedinjene Američke Države ne priznaju nuklearni sporazum koji je potpisao Teheran 2015. godine, upozorio je francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za jučerašnje izdanje časopisa Time.

Macron je rekao da je pokušao da ubijedi američkog kolegu Donalda Trumpa da podrži nuklearni sporazum.

“Samo sam ga (Trumpa) pitao koja je druga opcija i šta drugo predlaže. Ako želi da prekine sve odnose sa Iranom vezano za nuklearni program, stvoriće se nova Sjeverna Koreja. Koja je druga opcija? Krenuti u rat? Napasti Iran? To bi bila ludost”, rekao je Macron.

Trump je 13. oktobra odbio da “potvrdi” primjenu nuklearnog sporazuma i to pitanje je prepustio Kongresu i drugim zemljama koje su potpisale dogovor s Iranom.

Iran i šest svjetskih sila SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka, postigli su 14. jula 2015. godine sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje dijela međunarodnih sankcija toj zemlji.

Macron je ocijenio da Trump nema “plan B” poslije američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama.

“Ne može ponovo da se pregovara sa 180, 190 zemalja”, rekao je Macron koji je pozvao Trumpa da ponovo razmotri odluku o povlačenju iz tog sporazuma.

Francuski predsjednik će 12. decembra organizovati samit povodom dvije godine od postizanja sporazuma o klimatskim promjenama.

 

NV / Beta

Na vrh