Macron u Parlamentu obećao duboke promjene

4. Jul 2017. | 07:56 | NV
emmanuel-macron afp

Predsjednik Francuske Emanuel Macron iznio je jučer u govoru u Parlamentu prioritete svog petogodišnjeg mandata i obećao “duboke promjene”, “akcije” i “efikasnost”.

U dugom govoru poslanicima oba doma, i to u kraljevskoj palati u Versaju, Macron je rekao da želi da “oživi želju za Evropom” koja je “izgubila svoje usmjerenje i oslabljena je širenjem birokratije”.

“Duboko vjerujem da je svojim nedavnim izborom naš narod pokazao da od nas traži da krenemo radikalno novim putem”, rekao je Macron.

Rekao je da planira da za trećinu smanji broj poslanika i da izmjeni izborni sistem uvođenjem proporcionalnijeg predstavljanja.

Predloženo je smanjenje broja poslanika u donjem domu sa 577 na 385, a u Senatu sa 348 na 232.

Rekao je da želi da završi reformu institucija za godinu dana i, ako treba, da te prijedloge stavi na referendum.

“Želim da se čuvamo od polumjera i kozmetičkih promjena”, rekao je 39-godišnji Macron u govoru od 90 minuta i obećao da će vratiti “kolektivno dostojanstvo” Francuskoj.

Rekao je da je Evropska unija “izgubila svoj put” u posljednjih deset godina uz rastuću birokratiju, te “nova generacija lidera” treba da ponovo razvije evropsku ideju u čemu će Francuska biti na čelu.

“Evropska konstrukcija je oslabljena množenjem birokratije i rastućim skepticizmom koji iz toga proizilazi. Čvrsto vjerujem u Evropu, ali ne nalazim da je taj skepticizam neopravdan”, rekao je Macron.

Macron je najavio da će najesen ukinuti vanredno stanje koje je u Francuskoj na snazi od napada u novembru 2015. godine i najavio pojačane mjere za borbu protiv terorizma.

“Svake godine vratiću se pred vas da vam položim račune”, rekao je Macron.

Neka od 577 mesta poslanika i 348 mjesta senatora ostala su prazna, pošto su tri partije bojkotovale skup. Među njima i partija krajnje ljevice “Nepokorena Francuska” Jean-Luc Melenchona i komunistička partija. Melenchon je optužio Macrona da je “faraonskim aspektom svoje predsjedničke monarhije” prešao liniju, a isto su rekli i poslanici Komunističke partije koji su se okupili ispred gradske kuće u Versaju.

Macronova odluka da sazove sjednicu oba doma Parlamenta u Versaju je naišla na kritike, i dala dodatni materijal onima koji ga optužuju da je postao nedostupan.

Macron je treći francuski predsjednik koji se poslanicima obraća u Versaju. To je uradio Francois Hollande tri dana poslije napada od 13. novembra 2015. godine i Nicolas Sarkozy u junu 2009. Novi šef dražave namjerava da to postane godišnji ritual, odustajući od tradicionalnog televizijskog intervjua 14. jula na državni praznik, Dan pada Bastilje 1789. godine, kada je počelo uvođenje republikanskog uređenja.

Macronov premijer Edouard Philippe danas će izložiti program vlade pred donjim domom parlamenta.

 

NV / Beta / foto AFP

Na vrh