Maduro: Gomile novca u pograničnim dijelovima Kolumbije služe napadima na Venecuelu

12. Dec 2016. | 08:48 | NV
col-ven

Poznato je da Nicolasa Madura i njegovu ljevičarsku vlast u Venecueli susjedna Kolumbija, koja je saveznik Washingtona, nikada nije voljela. Međutim, posljednje dešavanje u pograničnim dijelovima ove dvije države mnogima je pokazala svu silinu napada na venecuelansku ekonomiju iz njenog susjedstva.

Naime, u pograničnim dijelovima ovih država policija je otkrila ogromne količine venecuelanske valute bolivar. Maduro kaže da se radi o 300 miliona bolivara, prenosi Tele Sur.

Kolumbijske vlasti tvrde da se radi o potezu mafije koja venecuelanski novac, tačnije papir novčanica, želi koristiti za štampanje lažnih dolara.

Maduro je ovo opisao kao ekonomski udar na privredu njegove države s ciljem da se izvuče što je više moguće gotovine iz njegove države, kako bi se dogodili ekonomski problemi nakon što je Venecuela suočena sa velikom stopom inflacije. Pomenutih 300 miliona bolivara je u vrijednosti od 100 bolivara uzeti su sa bankomata u Venecueli.

Maduro je odmah naredio da se bolivari u apoenu od 100 više ne koriste, a da će građani Venecuele moći svoj novac u ovim apoenima zamjeniti u naredna tri dana. Maduro je najavio i printanje novih novčanica od 100 bolivara, ali ovaj put još više zaštićenih od mogućih zloupotreba.

 

NV

Na vrh