Maduro ismijao Trumpove sankcije: Dobio si manje glasova od Clinton, a ipak si predsjednik

1. Aug 2017. | 21:04 | NV
maduro

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro ismijao je sankcije koje su protiv njega uvele SAD zbog osnivanja Ustavotvorne skupštine.

Najmanje desetoro ljudi poginulo je tokom glasanja i protesta u nedjelju, 30. jula, a Bijela kuća je saopštila da Maduro pokušava da sebi osigura “apsolutnu vlast”.

Države od Španije i Kanade do Argentine i Perua pridružile su se Wasingtonu u osuđivanju izbora, koje je bojkotovala opozicija u Venecueli.

Maduro, koji se lično našao na udaru američkih sankcija, komentarisao je pobjedu predsjednika SAD Donalda Trumpa osvajanjem većeg broja elektorskih glasova, ali manjeg broja apsolutnih glasova na izborma u novembru.

“Ne primam naređenja ni od kakvog carstva. Zadrži svoje sankcije, Donalde Trumpu”, rekao je Maduro na skupu svojih pristalica, koji je prenosila državna televizija.

Maduro je rekao da je u Americi moguće da postanete predsjednik iako ste dobili tri miliona glasova manje od svog protivnika.

“Kakva veličanstvena demokratija!”, rekao je predsjednik Venecuele i dobio veliki aplauz.

Kandidat demokrata Hillary Clinton dobila je skoro 2,9 miliona glasova više od Trumpa, navodi se u zvaničnim podacima sa izbora, ali je presudio osvojeni broj elektorskih glasova.

Maduro je rekao da su sankcije odraz Trumpovog “očaja” i “mržnje” prema socijalističkoj vlasti u Venecueli.

Sva Madurova imovina pod američkom jurisdikcijom je zamrznuta i svim Amerikancima je zabranjeno da posluju s njim, saopštilo je ranije američko Ministarstvo finansija.

 

NV / Srna

Na vrh