Makarević u Pakistanu govorio na seminaru “BiH dragulj u srcu Evrope”

6. Apr 2017. | 17:47 | NV
IMG_9110

Pred više od hiljadu prisutnih zvanica, a na poziv guvernera Punjaba Muhameda Refika Radžvana, ambasador Bosne i Hercegovine u Islamskoj Republici Pakistan Nedim Makarević otvorio je seminar “BiH dragulj u srcu Evrope” u kojem je opširno elaborirao BiH, prvenstveno u segmentu edukacije, piše Fena, a prenose lokalni mediji.

Ambasador Makarević je također prezentirao i historijske, kulturološke, ekonomske i industrijske aspekte BiH.

Fokus u elaboratu ambasadora Makarevića je također bio na dosadašnjim edukacijskim projektima iz oblasti obostrane razmjene studenata, akademskog kadra, angažmanu profesora s univerziteta iz BiH na pakistanskim univerzitetima, zajedničkih naučnih radova istraživača iz dviju država te stipendija koje se nude studentima iz BiH za studiranje u Pakistanu.

Predavanje ambasadora Evropske unije u Pakistanu Jean-François Cautaina odnosilo se na pravne regulacije izvoznih kvota (Generalizirani sistem preferencija – GsP plus).

Predavanju su također bili prisutni predstavnici Ministarstva obrazovanja Narodne Republike Kine koji su izložili svoja dosadašnja iskustva s Pakistanom te iznijeli svoju viziju budućeg rada s pakistanskim univerzitetima u duhu aktuelnog megaprojekta Kinesko-pakistanski ekonomski koridor – CPAK, koji, osim infrastrukture, sa sobom nosi također i projekte iz oblasti kulture ali i drugih grana ekonomije.

O CPAK-u je, podsjetimo, ambasador Makarević u BiH sedmičniku “Dani” nedavno objavio koautorski tekst u kojem su naglašene prilike i prednosti koje bi BiH, putem kompanija poput Energoinvesta, mogla imati od saradnje dviju nuklearnih sila.

“Drago mi je da smo uspjeli na ovom nivou i na ovaj način da predstavimo BiH. Posebno  zahvaljujem ambasadoru EU Cautainu na prisustvu čime je pokazano da EU neminovno stoji iza BiH”, izjavio je Makarević za Fenu.

 

NV / Fena

Na vrh