Makedonija traži od Srbije da ne koristi ime BJRM

21. Jan 2017. | 11:16 | NV
mvp makednija

Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova tražilo je od Srbije da ne koristi “sramno” ime “Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija”, već njen ustavni naziv “Republika Makedonija”, prenosi Beta.

Makedonska novinska agencija MIA navodi da je saopštenje izdato kao reakcija na upotrebu skraćenice BJRM na priznanicama za putarinu u Srbiji.

“Upotreba reference i njene skraćenice umjesto ustavnog imena Republika Makedonija protivna je diplomatskim odnosima Makedonije i Srbije. Tu nesaglasnost treba odmah ispraviti. Vjerujemo da ta provokacije koja šteti osjećanjima građana Makedonije, ne održava dobrosusjedske odnose. Neprikladno i sramno je da susjedi koriste ‘uvredljiva’ imena”, navelo je makedonsko ministarstvo.

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić je početkom ove godine u intervjuu agenciji Beta rekao da je Srbija pogriješila što je Makedoniju priznala pod njenim ustavnim imenom, dok je Makedonija priznala nezavisnost Kosova.

Dačić je rekao da će Beograd u bilateralnim odnosima sa Skopljem upotrebljavati ustavno ime, ali da će mulilataralno koristiti skraćenicu BJRM koje se upotrebljava u EU i UN.

Sinoć se Dačić oglasio ponovo povodom zahtjeva Skoplja da Beograd ne koristi ime BJRM jer je uvredljivo, izjavio je da je za Srbiju uvredljivo korišćenje naziva “Republika Kosovo” od strane Makedonije.

 

NV / Beta / foto independent.mk

Na vrh