Makedonija: Zaev i Ahmeti prevazišli razlike oko albanskog jezika

23. Feb 2017. | 10:12 | NV
zav- ahmeti

Lideri SDSM Zoran Zaev i DUI Ali Ahmeti razgovarali su o mogućnosti formiranja koalicione vlade i istakli da su prevazišli pojedine razlike o albanskom jeziku, piše Tanjug, a prenose regionalni mediji.

“Želja DUI i SDSM je da se pronađu zakonska rješenja o upotrebi jezika koja su u okvirima Ustava. To znači da nećemo dozvoliti ništa izvan Ustava”, rekao je Zaev nakon sastanka koji je imao sa Ahmetijem i dodao da se se ovo pitanje može rješiti u narednih šest mjeseci u okviru javne debate.

SDSM je u decembru na izborima dobila 49 poslaničkih mjesta, dok je VMRO-DPMNE dobio 51, tako da bi sa 10 poslaničkih mjesta koje je osvojio DUI i još jednom albanskom partijom poput Saveza Albanaca, socijaldemokrate bi mogle da sakupe 61 poslaničko mjesto neophodno za formiranje vlade.

Ahmeti je nakon sastanka izjavio da ne postoje veće razlike između DUI i SDSM i da će nastaviti da traži rješenje koje bi bilo u najboljem interesu građana.

On je rekao da su tokom razgovora analizirana brojna pitanja, razlike koje postoje među njima, u odnosu na Ustav kao i politička situacija u zemlji i dodao da će DUI analizirati prijedloge.

Ahmeti je rekao da još nije bilo razgovora o eventualnom formiranju koalicije.

SDSM i DUI pregovaraju o formiranju parlamentarne većine nakon što je propao pokušaj VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog da sa tom albanskom partijom formira vladu.

 

Zaev u posjeti BiH

U zvaničnu posjetu Socijaldemokratskoj partiji BiH danas dolazi Zoran Zaev, predsjednik SDSM – Socijaldemokratskog saveza Makedonije, piše Patria.

Sastanak sa predsjednikom SDP BiH Nerminom Nikšićem održat će se u zgradi SDP-a.

Inače, NIkšić je Zaeva podržao tokom parlamentarnih izbora u Makedoniji koji su održani 11. decembra 2016. godine.

 

NV / foto kurir.mk

Na vrh