Manjinsku Vladu SDA u USK održavaju glasovi DF-a i Abdićevih Laburista

2. Nov 2017. | 20:27 | NV
rtvusk

Manjinska Vlada u Unsko-sanskom kantonu funkcioniše zahvaljujući glasovima DF-a i Laburista. To je jedini slučaj u FBiH da DF podržava vlast, što mnogi simpatizeri ove stranke u Krajini zamjeraju, piše NAP.

Predsjednik DF-a u USK Farko Hodžić kaže za agenciju Patria: “Odlučili smo podržati kantonalnu vlast samo da izbjegnemo haos u kantonu, i da kanton funkcionira kako-tako”.

Na pitanje kako na takvu odluku reagira centrala DF-a u Sarajevu i predsjednik Željko Komšić, jer se DF mnogo ranije povukao iz vlasti na federalnom i državnom nivou, Hodžić kaže da ima podršku predsjednika Komšića, “jer DF u Krajini sprječava da ne dođe do potpunog haosa, protesta i blokada”.

“Mi nismo ni s kim u koaliciji, niti možemo biti po odluci organa stranke. U Skupštini podržavamo manjinsku Vladu na čelu s Huseinom Rošićem samo da bi deblokirali kanton“, kaže Hodžić.

Vlast u USK su od 2014. do 2016. činili SDA i A-SDA. Nakon što je tadašnji premijer Izudin Saračević poručio da svi oni kojima se ne sviđa u državi mogu otići iz nje, SDP i DF su izglasali nepovjerenje Saračevićevoj vladi zajedno sa još nekoliko manjih stranaka u kantonu. Izjavu premijera Saračevića ocijenili su kao fašističku, piše NAP.

Novu manjinsku Vladu u USK od polovine 2016. činit će devet ministara iz SDA i SBB-a. Podršku u kantonalnoj Skupštini su imali i od DF-a i SDP-a, tamo gdje je opozicija odlučila da treba podržati rad Vlade. Nakon oktobra i lokalnih izbora 2016., DF i Laburisti nastavljaju podržavati vlast, ali bez SDP-a.

Iz vlasti izlazi SBB u oktobru 2017., a u Skupštini se i prije toga slaže nova većina koju čini 10 zastupnika SDA, četiri DF-a i dva zastupnika iz Laburista.

SDP zamjera DF-u  zbog nastavka saradnje sa SDA i Laburistima. Predsjednik SDP-a u USK, Hajrudin Havić, kaže za agenciju Patria da SDP i DF u svim drugim kantonima i razinama vlasti funkcioniraju bez problema, dok je u Krajini teško postići taj kompromis.

“Situacija je takva da u USK na vlasti SDA sada održavaju DF i Laburisti. To nije uredu“, kaže Havić.

I neki analitičari ovakav potez DF-a u Krajini smatraju neprincipijelnim, bez obzira na izgovore iz te stranke o tome zbog čega podržavaju vlast. “O funkcioniranju vlasti u USK treba se starati SDA, koja i ubire benefite od vlasti, a ne opozicione partije“.

 

NV / NAP

Na vrh