Marijo Pejić: Rusi žele upotrijebiti “hrvatsko pitanje“ i HNS za blokadu puta BiH u NATO

28. Aug 2017. | 17:36 | NV
pejic

Marijo Pejić, doktor komunikoloških znanosti, profesor sociologije i član Asocijacije neovisnih intelektualaca “KRUG 99“ osudio je tvrdnje ruskoga ambasadora u BiH Petra Ivancova o potrebi rješavanja hrvatskoga pitanja, ali samo na području Federacije BiH, prenosi INS.

“Hrvatsko pitanje postoji i treba ga riješiti u Federaciji BiH”, kazao je Ivancov u izjavi za bh. izdanje “Večernjeg lista“ u BiH.

“Smatram da je podrškom rješavanju tzv. “hrvatskog pitanja“ u Federaciji BiH, a pritom niti jednom riječju ne spomenuvši katastrofalan položaj hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, ruski ambasador, zapravo, želio ohrabriti predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, odanog političkog saveznika i “mentora“ predstavnika Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS), u njegovoj nakani da održi referendum protiv članstva Bosne i Hercegovine u NATO-u. Indikativno je da je ta podrška stigla odmah nakon što se član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, gospodin Dragan Čović, odbio izravno izjasniti o najavi Dodikovog NATO referenduma“, kaže Pejić za INS.

Iako hrvatski zvaničnici u BiH deklarativno naglašavaju svoje opredjeljenje za NATO integracije BiH, dominantna hrvatska politika u BiH opet je “suzdržana“ u vezi aktualnih političkih postupaka Milorada Dodika.

“Naravno, to nas ne treba čuditi, jer predstavnici HNS-a nikada nisu osudili niti Dodikove verbalne napade na banjalučkog biskupa Franju Komaricu, a kamoli javno progovorili o problemu neravnopravnosti građana hrvatske nacionalnosti u Republici Srpskoj. Ruska podrška politici HNS-a izuzetno je bitna za političke težnje proruski orijentiranog političara Milorada Dodika, jer predstavnici te HDZ-ove nevladine organizacije, kao i politički klan Mate Bobana devedesetih godina prošloga stoljeća, kada je po velikosrpskom političkom modelu stvarana tzv. Hrvatska Republika Herceg- Bosna, sukladno zahtjevima političkih predstavnika bosanskohercegovačkih Srba, traže svoj autonomni entitet u Federaciji BiH, što, naravno usporava BiH u procesu približavanja članstvu NATO savezu“, smatra Pejić.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Hrvatske, na čelu s Andrejom Plenkovićem, trenutno ne daje podršku “trećem entitetu“, barem ne u medijskom prostoru.

“Aktualna politika Plenkovićevog distanciranja od projekta “treći entitet“ drži srbijansku, a na neki način, i rusku politiku na odstojanju od BiH, odnosno Republike Srpske. Treba uzeti u obzir da Plenkovićeva vlada već mjesecima odolijeva utjecaju ruske politike u slučaju preuzimanja tvrtke “Agrokor“. Ako bi se to zaista dogodilo, taj se utjecaj ne bi ograničio samo na Hrvatsku, nego i na cijelu regiju, u kojoj je “Agrokor“ važna tvrtka. Po svemu sudeći hrvatska politika u Bosni i Hercegovini, koju predvodi HNS, u posljednje vrijeme, u znak bezrezervne podrške Miloradu Dodiku, ignorira i strateške geopolitičke stavove Republike Hrvatske, pokušavajući osnažiti utjecaj ruske politike u BiH“, zaključio je Pejić.

 

NV / INS

Na vrh