Marković: Vojno-bezbjednosne strukture bliske Rusiji krive za incident u Crnoj Gori

14. Jan 2017. | 21:52 | NV
dusk-1000x555

Vojno-bezbjednosne strukture povezane sa Rusijom krive su za incident tokom izbornog dana, kazao je crnogorski premijer Duško Marković, prenosi crnogorski portal cdm.

“Crnogorski slučaj je bio neka vrsta modus operandija ruskih paravojnih formacija i dugih službi koje djeluju i na drugim mjestima,“ rekao je Marković za Wall Street Journal.

To je, dodao je, izvjesni obrazac ponašanja.

U intervjuu, prvom koji je dao inostranoj publikaciji nakon što je stupio na funkciju premijera u novembru, Marković za pokušaj državnog udara na dan izbora krivi “vojno-bezbjednosne strukture“ povezane sa Rusijom.

Wall Street Journal navodi da oštri protivnici NATO-a smatraju da je cijela ta stvar samo lažna predstava Demokratske partije socijalista DPS i dodaje da je teško povjerovati u ideju da je pokušaj udara bio trik DPS-a.

“Možete li zamisliti ideju da neko poveže ruske i srpske državljane i organizuje takav događaj“, pitao je Marković.

On je istakao da su vlasti u Srbiji, nakon što su inicijalno odbacile crnogorske tvrdnje, došle na isto stanovište i sada aktivno pomažu u istrazi, dodajući da isto rade i druge „ozbiljne“ bezbjednosne agencije.

Wall Street Journal navodi da je Crna Gora vrijedna u strateškom smislu i da bi Rusiji mogla ponuditi luku za dopunu goriva na Jadranu koja joj je prijeko potrebna.

Kako se navodi u tekstu, godinama već Sjedinjene Američke Države pritiskaju države na Balkanu da se ponašaju zapadno u nadi ostvarivanja zapadne integracije i crnogorska Vlada je, dodaje se, odgovorila adekvatno.

Wall Street Journal podjeća da je, nakon što je Kosovo proglasilo nezavisnost 2008, Crna Gora priznala novu državu, “uprkos snažnom unutrašnjem protivljenju od strane etničkih Srba“.

“Također, 2010. godine je Crna Gora poslala 40 vojnika u Avganistan. Ovo možda ne zvuči kao mnogo, ali zemlja ima svega oko 2.000 vojnika. Države u sličnoj poziciji neće nastaviti da se šlepaju uz Vašington ukoliko smatraju da cijena koju plaćaju nije vrijedna toga“, navodi se u tekstu.

Marković je u intervjuu dodao da na Balkanu nema države koja je formirana na vladavini prava, demokratiji, slobodi.

“Želimo da pobjegnemo iz tog začaranog kruga koji traje vjekovima i da krenemo naprijed ka NATO-u“, poručio je crnogorski premijer.

NV / cdm.me

Na vrh