Maroko prijeti raskidom ekonomske saradnje sa EU

7. Feb 2017. | 11:12 | NV
EU-Maroko

Vlasti Maroka zaprijetile su da će okončati ekonomsku saradnju sa Evropskom unijom, ukoliko taj blok u potpunosti ne implementira sporazum o trgovini poljoprivrednim proizvodima postignut sa Rabatom 2012. godine, prenosi Tanjug.

“EU bi trebalo da se suprotstavi svakom pokušaju blokiranja ulaska marokanskih proizvoda na evropsko tržište”, navodi se u saopštenju ministarstva poljoprivrede Maroka, a prenosi agencija Reuters.

Aktuelni sporazumi sa EU, kako se dodaje u saopštenju, obezbjeđuju na hiljade radnih mjesta, a neuspjeh u njihovoj implementaciji bi mogao da izazove talas nezakonitih migracija.

Takav potez marokanskih vlasti dolazi samo mjesec dana nakon što je Evropski sud pravde presudio da se sporazum o trgovini poljoprivrednim proizvodima između EU i Maroka ne odnosi na spornu teritoriju Zapadne Sahare, navodeći da ni Maroko ni EU nemaju pravo da eksploatišu resurse Zapadne Sahare.

Revolucionarna grupa Polisario, koja traži nezavisnost pomenute teritorije od Maroka, nazvala je takvu presudu pobjedom EU, navodi Reuters.

 

NV

Na vrh