Maskirani demonstranti upali u Sobranje: Povrijeđen Zoran Zaev i još nekoliko zvaničnika

27. Apr 2017. | 21:59 | NV
upad

Makedonski mediji javljaju da je u incidentima povrijeđeno osam osoba koje su prebačene u Gradsku bolnicu u Skoplju. Od osam povrijeđenih, sedmero je primljeno s povredom glave, a jedan s povredom koljena.  Lider VMRO-DPMNE Nikola Gruevski pozvao je na prisebnost i smirivanje strasti, kao i strani ambasadori u Skoplju. Traže od policije da zavede red.

Zoran Zaev i Damjan Mančevski, predsjednik i potpredsjednik Socijaldemorkatskog saveza Makedonije (SDSM) te visoka funkcionerka te stranke Radmila Šekerinska  povrijeđeni su u napadu demonstranata koji su ušli u zgradu Sobranja. Desetine demonstranata probili je policijsku zaštitu i nasilu ušlo u zgradu Sobranja gdje je došlo do incidenta.

Grupa maskiranih ljudi kao taoce je držala  grupu poslanika SDSM-a i Demokratske unije za integraciju (DUI), javljaju novinari. Predsjednik SDSM-a Zoran Zaev bio je sav krvav.

Pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju“ ranije su održali protest ispred Sobranja, u vrijeme kada je nova skupštinska većina na čelu sa SDSM-om izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika parlamenta.

Poslanici nove većine potom su se uputili ka pres-centru da daju izjave medijima i pretpostavlja se da je tada došlo do nasilja.

Kanal5 javlja da su demonstranti udarili Zaeva i Mančevskog, te da su bacili stolice u pravcu poslanika SDSM-a.

Zastupnik Alijanse za Albance Zijadin Sela najteže je povrijeđen kada su demonstranti upali u zgradu Sobranja nakon što je skupštinska većina izabrala Talata Xhaferija iz Demokratske unije Albanaca za novog predsjednika Parlamenta.

Makedonski mediji javljaju da su demonstranti u napadu koristili stolice i tvrde predmete. Na fotografijama koje su se proširile na društvenim mrežama vidi se zastupnik Sela kako leži na podu Parlamenta krvave glave.

Nasilje i događaje u Skoplju osudio je evropski komesar za proširenje Johannes Hahn.

O tome šta se dešava u Makedoniji, Novo vrijeme je opširno pisalo.

 

NV / NAP

Na vrh