McCain: BiH je učinila mnogo u borbi protiv terorizma, nastaviti put ka evroatlantskim integracijama

11. Apr 2017. | 21:19 | NV
mccain-2

Predsjedavajući Odbora za oružane snage američkog Senata senator John McCain boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, gdje se sastao sa članovima Predsjedništva BiH nakon čega je u Ambasadi SAD-a održao press konferenciju, piše agencija Patria.

McCain je kazao da je posljedni put u BiH boravio 2010. godine te je dodao da vidi napredak posebno na području vojske i oružanih snaga. Zahvalio je na učešću bh. vojnika u misiji u Afganistanu.

“Politika SAD-a jeste promoviranje evroatlantskih integracija u BiH i mi ćemo to snažno podržavati, kao i razvoj demokratije i demokratskih procesa. Mislim da je vrijeme da SAD i naši prijatelji i saveznici kako u Evropi tako i u regionu usmjere pažnju na ovaj region, jer ovdje ima još neriješenih pitanja. Kongres SAD će podržavati aktivaciju MAP-a, koji će konačno dovesti do uključenja BiH u NATO savez. Želim da pohvalim lidere ove zemlje koji su učinili veliki uspjeh u borbi protiv terorizma i drago mi je da je vojska BiH pokazala da je važna za NATO. Smatram da većina Amerikanaca smatra da bi uključenje BiH u EU bio jako dobar događaj, želimo da se aktivira MAP nema kratica pri ulasku u NATO i ja se nadam da će sve biti uspješno. Poručujem da stanovnici ove zemlje zalužuju jaču borbu protiv korupcije”, rekao je McCain.

On je kazao da je prije nekoliko godina uhapšeno nekoliko terorista koji su bili iz BiH, ali da je primjetan veliki napredak i da je već dugo prošlo otkako je ovdje uhapšen neki terorista.

“Zabrinut sam u vezi sa podrškom selefistima ili ekstremistima i takvim organizacijama i ljudima ovdje i to je ono što brine, ali sveukupno što je BiH uradila je da je postigla veliki napredak.”

Također, dodao je kako SAD podržavaju BiH snažno i uvijek će biti uz bh. narod i njihovu borbu za demokratiju.

Senator je kazao i da ne može predvidjeti da li će protiv nekog biti pokrenute sankcije u BiH te i da će Dejtonski sporazum i dalje biti na snazi i provođen te da se mora očuvati i duh i tekst Dejtonskog sporazuma. On je istakao da je ovo važan dio svijeta.

“Došao sam ovdje jer sam bio zabrinut nekim izvještajima, koji su uključivali i ruski utjecaj i miješanje, te sam želio donijeti poruku da nova američka administracija stoji iza BiH, u čije ime govorim da podržavamo BiH. Puno je toga što treba uraditi, želio sam čuti šta se dešava i vratiti se u SAD i vidjeti kako možemo pomoći vama u vezi sa MAP-om, EU i da istaknem područja gdje je potrebna dalja saradnja. ”

McCain je kazao da je bh. zvaničnicima istakao problem korupcije u BiH i nada se da će biti napretka.

“To je pitanje koje se tiče stanovnika i građana ove zemlje i zaslužuju jača nastojanja da se riješe pitanja korupcije jer bi ovo mogla biti smetnja i članstvu EU i NATO-u”, rekao je McCain.

 

NV / nap.ba

Na vrh