Medvedev: Napad SAD na Siriju – na ivici sukoba sa Rusijom

7. Apr 2017. | 22:01 | NV
28560

Premijer Rusije Dmitrij Medvedev kaže da je napad na vojnu bazu u Siriji kršenje i međunarodnih i američkih zakona, ali i da je “na ivici sukoba sa Rusijom”, prenosi B92.

“Umjesto njihove stalno ponavljane teze o zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja – Islamske države, Trumpova administracija je dokazala da će se ona žestoko boriti protiv legalno izabranih vlasti u Siriji”, naveo je Medvedev na Facebooku.

Medvedev je naveo da su se “ostaci predizborne magle razišli” i da je nova administracija pokazala svoju zavisnost od mišljenja establišmenta u Washingtonu, “onog koji je novi predsjednik oštro kritikovao”.

Kako je naveo, “toj mašineriji” je bilo dovoljno samo dva i po mjeseca da slomi Trumpove predizborne stubove.

Američki predsjednik je tokom protekle noći donio odluku da se kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem u Idlibu odgovori raketiranjem vojnih ciljeva u Siriji.

Rusija je suspendovala dogovor sa Washingtonom o komunikaciji i spriječavanju incidenata iznad Sirije tokom operacija, a šef diplomatije Sergej Lavrov je nagovjestio da bi ovaj događaj mogao da ima dalekosežne posljedice na odnose Rusije i SAD.

Takođe, iz Kremlja je poručeno da je u pitanju bio “napad na saveznika Rusije”.

 

NV / B92

Na vrh